IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Печалбата на Goldman Sachs надолу с 53%, приходите – с 10%

Плащания към държавата са в основата на по-ниската печалба на американския финансов гигант

15:50 | 19.01.11 г.
Автор - снимка
Създател
Печалбата на Goldman Sachs надолу с 53%, приходите – с 10%

Американската банка Goldman Sachs отчете значителен спад на печалбата си за последното тримесечие на 2010 година, а приходите се оказаха под очакванията на пазарните анализатори. Това предизвика спад в цената на акциите на Goldman от 2,7 на сто преди старта на днешната сесия на борсата в Ню Йорк.

Печалбата на Goldman Sachs за четвъртото тримесечие на 2010 година е 2,23 млрд. долара, или 3,79 долара на акция. Това е с 53% по слаб резултат от постигнатата за същия период на предходната година 4,79 млрд. долара печалба, която се равнява на 8,20 долара на акция, пише Ройтерс.

Приходите на банката са се свили с 10 на сто на годишна база до 8,64 млрд. долара.

Предварителните прогнози на анализаторите бяха за печалба от 3,76 долара на акция при общи приходи от 9 млрд. долара.

Нетните приходи от търговия с инструменти с фиксиран доход, валути и суровини се е свил с 39 на сто спрямо третото тримесечие на 2010 година и възлиза на 1,64 млрд. долара. Това според банката се дължи на „слабата активност сред клиентите“.

С основна заслуга за понижената печалба са плащания към американското правителство. Goldman Sachs изплаща значителни дивиденти по привилегированите акции, емитирани в полза на държавата в замяна на получената през 2008 година спасителна помощ.

От ръководството на финансовата институция обявяват, че „се наблюдават сигнали за растеж и повишаване на икономическата активност“ след „сложните“ пазарни и икономически реалности, наблюдавани през 2010 година.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:32 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

Финанси виж още