IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Банковият сектор потопи щатските индекси

Разочароващи бяха отчетите на Goldman Sachs за последното тримесечие, както и данните за новото жилищно строителство в САЩ

23:11 | 19.01.11 г.
Автор - снимка
Създател
Банковият сектор потопи щатските индекси

Щатските индекси завършиха със значителни загуби сесията в сряда заради разочарованието на инвеститорите от финансовите резултати на Goldman Sachs за последното тримесечие и спада в новото жилищно строителство в страната до най-ниските му нива за последната година.

Широкият щатски индекс S&P 500 потъна с 1% до 1 281,92 пункта, воден от финансовите компании. Акциите на Bank of America и Goldman Sachs поевтиняха с повече от 4%. Силно губещи бяха и книжата на Citigroup, JPMorgan и Morgan Stanley.

На борсата Nasdaq водещият индекс Nasdaq Composite загуби 1,5% до 2 725,36 пункта.

Единствено ценово-претегленият индекс Dow Jones Industrial Average ограничи загубата до 0,1%, приключвайки сесията на ниво от 11 825,29 пункта, благодарение на силното представяне на акциите на IBM, което успя да компенсира отчасти загубите при финансовите компании.

Сесията във вторник завърши с повишения на индексите, след като акциите на авиационната компания Boeing и на други индустриални компании се повишиха, компенсирайки спада при книжата на Citigroup и Apple.

Преди началото на днешната борсова сесия Goldman Sachs обяви финансовите си резултати за последното тримесечие на 2010 г., които показаха нетна печалба от 2,23 млрд. долара, или 3,79 долара на акция, и приходи от 8,64 млрд. долара.

Приходите на банката се оказаха по-слаби от пазарните прогнози, а печалбата отчита спад от 53% в сравнение със същия период на 2009 г. Акциите на Goldman Sachs поевтиняха с 4,7% до 166,49 долара на Нюйоркската фондова борса.

Междувременно Wells Fargo обяви рекордна нетна печалба от 3,4 млрд. долара за четвъртото тримесечие на 2010 г. и приходи от 21,5 млрд. долара, които бяха в унисон в пазарните очаквания. Въпреки това акциите на банката поевтиняха с 2,1% до 31,81 долара.

След края на вчерашната сесия Apple обяви рекордни продажби от 26,7 млрд. долара за последните три месеца на 2010 г. Акциите на технологичната компания също пострадаха от борсовия песимизъм и поевтиняха с 0,5% до 338,84 долара.

След края на сесията във вторник излязоха и финансовите резултати на IBM, които дадоха поредния знак за възстановяването на разходите на компаниите за технологии и оборудване. Акциите на най-големия доставчик на компютърни услуги в света се повишиха с 3,4% до 155,69 долара.

Икономическите данни за САЩ показаха преди началото на сесията, че новото жилищно строителство в страната е паднало до най-ниските си нива за последната една година през декември. В същото време броят на новите разрешителни за строеж се е увеличил рязко с 16,7% в рамките на месеца, загатвайки за по-голяма активност в сектора през идните месеци.

Днес започна и официалната визита на китайския президент Ху Дзинтао в САЩ, на която ще се обсъдят и търговските отношения между САЩ и Китай, както и подценения курс на китайския юан. По думите на високопоставен представител на щатската администрация в първия ден от срещата са били договорени споразумения за износ от САЩ към Китай за 45 млрд. долара.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:55 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

Финанси виж още