IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Русия ще продължава да увеличава дела на златото в своите резерви

Централната банка на Русия обмисля да добави китайски юани към валутните си резерви

10:56 | 21.01.11 г.
Автор - снимка
Създател
Русия ще продължава да увеличава дела на златото в своите резерви

Централната банка на Русия ще увеличи още 8 процентния дял на златото в международните си златно-валутни резерви, които са трети по големина в света.

Това е заявил първият заместник-председател на Руската централна банка Алексей Улюкаев, цитиран от Bloomberg.

„Увеличихме инвестициите си в злато през последните няколко години и ще продължим да се движим в същата посока занапред", заяви той в интервю в Лондон. „Златото е естествена част от резервите.”

Русия, която си постави за цел да разнообрази валутните си резерви и да намали големия дял на щатския долар в тях, започна с добавянето на канадски долари и планира да инвестира и в австралийски долари.

Централната банка на Русия почти е удвоила дела на златото през последните три-четири години. Валутните резерви на страната включват 47% активи в щатски долари, 41% в евро, 9% в британски лири, 2% в японски йени и 1% в канадски долари, сочат данни на централната банка.

Руската централна банка няма да започне да добавя австралийски долари до средата на тази годината, заяви Улюкаев на 1 декември. Освен това към резервите могат да се добавят и нови валути, като китайския юан, но след като стане напълно конвертируем.

„Правим всичко възможно, за да разнообразим своите резерви”, заяви днес Улюкаев. „Ако капиталовият режим на контрол в Китай бъде променен може да инвестираме в тяхната валута”, допълни той.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:24 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още