IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ЕЦБ очаква да задържи средносрочната стабилност на цените

Банката посочва, че не вижда непосредствена нужда от повишаване на лихвените проценти

22:05 | 21.01.11 г.
Автор - снимка
Създател
ЕЦБ очаква да задържи средносрочната стабилност на цените

Европейската централна банка (ЕЦБ) прогнозира, че ще успее да задържи инфлацията под контрол, казва Гертруд Тъмпъл-Гугерел, член на борда на директорите на банката, цитирана от Bloomberg.

„Очакваме стабилността на цените да бъде запазена в средносрочен план“, казва тя.

Миналия месец, инфлацията в еврозоната се ускори до 2,2% , надхвърляйки лимита от 2% поставен от централната банка. Това се случва за първи път от повече от две години. В месечния си доклад, публикуван днес, банката посочва, че не вижда непосредствена нужда от повишаване на лихвените проценти, въпреки че следи отблизо инфлационното напрежение.

Тъмпъл-Гугерел подчертава, че инфлационните очаквания са „здраво закотвени“ и че цените през последните години са доста стабилни, „ако изключим цените на храните и енергията“.

Тъмпъл-Гугерел посочва още, че валутните пазари се „подобряват“ и че ЕЦБ продължава да изтегля някои от извънредните мерки, които банката предприе в началото на кризата.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:46 | 06.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още