IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Германия стана фаворит на инвеститорите в непублични фондове за имоти в Европа

Великобритания се понижава в предпочитанията на инвеститорите до четвърто място след Германия, Франция и скандинавския регион

10:10 | 25.01.11 г.
Германия стана фаворит на инвеститорите в непублични фондове за имоти в Европа

Германия изпревари Великобритания като най-предпочитаната дестинация за инвестиции в непублични фондове за недвижими имоти Европа, съобщи Bloomberg.

Великобритания се понижава в предпочитанията на инвеститорите до четвърто място след Германия, Франция и скандинавския регион, сочи годишният доклад на Европейската асоциация на инвеститорите в непублични фондове за имоти Inrev. Асоциацията е анкетирала инвеститори и мениджъри на фондове, които управляват активи на стойност 981 млрд. евро.

„Това е драматична промяна на настроението“, казва Лонеке Льовик, директор проучвания в базираната в Амстердам Inrev. „Инвеститорите изглежда се опасяват от по-високи цени на имотите и по-бавно икономическо възстановяване във Великобритания, но са привлечени от растящото доверие в германския и други европейски пазари.”

Търговските площи в Германия са били най-предпочитаният тип имот сред инвеститорите, докато офис сградите са трети по популярност, сочи проучването. Икономиката на Германия нарасна с рекордните 3,6% миналата година.

По отношение на инвестиционните стратегии 90% от инвеститорите предпочитат стратегия, насочена само към една държава, което е увеличение от 13 процентни пункта спрямо миналата година. Близо 90% от инвеститорите предпочитат също стратегия, насочена към един пазарен сегмент като търговски площи, офиси или индустриални обекти.

През последните две години Великобритания беше първи избор в Европа за инвеститорите, тъй като по-слабият паунд привличаше купувачи от чужбина, обясняват от Inrev.

От юли 2009 г. цените на британските бизнес имоти са се повишили със средно 15%, сочат данни на Investment Property Databank Ltd. Миналогодишното поскъпване от 6,9% беше първият ръст от четири години.

Лондон е градът, привлякъл най-много инвестиции в света през 2010 г. Сделките с имоти в британската столица възлизат на общо 13,3 млрд. паунда (21 млрд. долара), с 16% повече от 2009, изчисляват от Cushman & Wakefield Inc.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:30 | 28.08.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още