IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Пазарът на бизнес имоти в София сред най-слабите в Европа през 2010

Пазарът през 2011 г. се очаква да се стабилизира и качествените имоти ще започнат да се запълват, казаха от King Sturge за Investor.bg

11:05 | 25.01.11 г. 2
Автор - снимка
Създател
Пазарът на бизнес имоти в София сред най-слабите в Европа през 2010

Пазарът на бизнес имоти в българската столица завърши 2010 г. с едни от най-слабите резултати сред пазарите в Европа, сочи нов доклад.

Според данните на консултантската компания King Sturge, предоставени на Investor.bg, София, наред с Дъблин, са едни от пазарите, които продължават да отчитат спадове в нивата на първокласните наеми на фона на процеси на обща стабилизация в сектора.

Въпреки че редица пазари отчитат спад през последното тримесечие, бизнес имотите в София са сред водещите по отношение на най-големи понижения в наемите за цялата 2010 г. От компанията смятат, че в краткосрочен план за повечето сегменти се очаква нивата да продължават да се понижават, макар и с по-бавни темпове, като те вероятно са близо до своето дъно.

Всички сегменти в София отбелязаха спадове на годишна база през последното тримесечие на 2010 г. При офис и индустриалните площи спадът е 18,2%, а при търговските площи в модерните търговски центрове – 17,6%.

Андрю Пиърсън, мениджър за България на King Sturge, коментира за Investor.bg, че трябва да се има предвид, че пазарът в София е значително по-чувствителен към пазарните промени поради своята относителна неразвитост. От компанията добавиха, че през 2011 г. като цяло пазарът у нас ще се стабилизира и качествените сгради ще се радват на интерес от страна на наематели.

Сред останалите пазари в Европа значителни спадове се наблюдават и в Дъблин, Милано, Белград и Атина.

По-голямата част от пазарите на континента се стабилизират, като Лондон и Париж са водещи в процеса на възстановяване.

Москва отчете най-силен наемен ръст в Европа към края на последното тримесечие на 2010 г., следвана от Лондон, Париж и Стокхолм. Наемите на първокласните офиси в Москва се покачиха с над 40% на годишна база, а тези при търговските улици и индустриалните площи отчетоха ръст от 11% и 9% съответно.

Като цяло за континента най-голямо е възстановяването при офис сектора. От компанията смятат, че предлагането на налични площи ще става все по-ограничено на множество пазари поради спекулативните проекти, които почти изчезнаха през последните години.

Например Лондон, Париж и Москва отчитат все по-голям недостиг на офиси клас А. На тези пазари наемодателите имат шанс да модернизират второразрядните площи и да ги предложат отново на пазара през следващите две години.

Индустриалният сектор също се радва на положителни нагласи от страна на наемателите и инвеститорите. Единствено сегментът на търговските площи все още се характеризира със смесени показатели. Потреблението бе засегнато от растящата безработица и ограничителните мерки от страна на правителствата.

Най-големите търговски центрове като Лондон, Париж и Милано отчитат положителни резултати, въпреки че дори при тях, доколкото ги има, признаците на възстановяване са все още маргинални.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:55 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 0 rate down comment 0
bbzz24
преди 13 години
Нека да сравняваме пазара на бизнес имоти в София с този в Дубай, а не с Европа, нивата на заетост са сходни (60%), наличието на местни наематели също.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 2 rate down comment 1
VicKing
преди 13 години
"Пазарът на бизнес имоти в София сред най-слабите в Европа през 2010" и как няма... Невежеството ни тласка от едната крайност в другата.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още