IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Необичайна активност през януари отбелязаха компаниите за подбор на персонал

Секторите ИТ, телеком и финанси търсеха много нови служители през месеца

08:08 | 01.02.11 г.
Автор - снимка
Създател
Необичайна активност през януари отбелязаха компаниите за подбор на персонал

Активно търсене на нов персонал наблюдават компаниите за човешки ресурси през януари, показа проучване на Investor.bg. Въпреки следпразничната eуфория месецът в самото си начало продължи положителните тенденции, които наблюдавахме през втората половина и края на 2010.

Продължава активността по линия на отворени позиции, както на експертно, така и на мениджърско ниво, отново в секторите ИТ, Телеком, бързооборотни стоки, енергиен, финансов, фармацевтичен, коментира Анна Вдовичина от компанията AIMS Human Capital.

Оттам посочват още, че януари е стартирал с по-активно темпо от очакваното и е прескочен обичайният период на затишие след празниците. Бизнесът е в активна фаза и това се отразява и на пазара на труда.

Стартирали са проекти по подбор, които са одобрени в средата или края на декември, но поради коледно-новогодишното планиране се обявяват през януари, плюс заложените за началото на годината инициативи.

„През този месец най-горещите позиции отново бяха технически инженери, които да владеят по два европейски езика, специалисти „Обслужване на клиенти” за кол центрове, счетоводители с английски и още един друг западен език, търговци и медицински представители”, коментира Мария Темелкова, мениджър „Ключови клиенти”, Менпауър България.

Деян Султов, управляващ съдружник в buljobs.bg допълва, че най-популярни през месеца са били секторите продажби и търговия, производството – при което търсенето постепенно се увеличава, ИКТ, инженеринг и услуги, а петте най-търсени позиции са програмисти, инженери (пътно строителство, проектантска дейност, техническа поддръжка, управление на качеството), консултанти „Продажби” и търговски представители, машинни оператори и сервитьори.

Сред позициите, които също се търсят активно през месеца, са и шофьори, асистенти, счетоводители, шивачи, детегледачки, лекари, брокери, бармани и заварчици. От всички обяви за свободни работни места прави впечатление, че се търсят предимно изпълнители. От друга страна, кандидатите за работа се активизираха още на 3-ти януари, като започнаха да търсят нови професионални възможности”, коментира Султов.

Нетипично за януари има повече конкурси, коментират и от Synectica. По данни на дружеството актуални са финансово-счетоводните, инженерните и логистичните позиции, като традиционно се търсеха и програмисти.

От HORIZONS отбелязват засилено търсене на управители на банкови офиси и директори на клонове, продуктови мениджъри, маркетинг специалисти, банкови юристи, HR мениджъри и фнансови позиции – контролер, финансов мениджър.

Компанията припомня, че декември беше доста динамичен в началото и с известен спад около празниците. През януари продължава тенденцията от последните 2-3 месеца на 2010, т. е. леко увеличение на търсените позиции като брой. Появяват се доста банкови позиции за сметка на бързооборотните стоки.

Интересна тенденция е, че компаниите, с които работим, търсят служителите си по-спешно и с желание да ги наемат по-скоро на работа, вероятно поради увеличаващи се проекти и обеми на работата. Наблюдава се и оживление в страната, което идва по-късно от това в София, посочват още от HORIZONS.

Търсенето в IT сектора

През месец януари се запази тенденцията екипите най-вече на софтуерните компании да се разширяват, съобщиха от Bulwork - агенция за подбор на персонал, фокусирана конкретно в сектора на информационните технологии.

Специално в този сектор най-търсени позиции за месец януари са: PHP програмисти, .NET програмисти, тестери на софтуер (така наречените Quality Assurance Specialists), Java и C++ програмисти.

В началото на 2011 г. ИТ компаниите вече започват да изпълняват планираното от предходната година и онова, което са заложили в плановете си за развитие и съответно са бюджетирали. От началото на годината има голямо раздвижване по отношение на отворените позиции и търсения брой служители. Ако през изминалата година компаниите търсеха разширяване на екипите си с по един - двама специалисти, или просто заместваха напусналите работа, то сега броят им е поне двойно по-голям. Това важи най-вече за компаниите, които разработват уеб приложения, допълват от Bulwork.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:25 | 24.08.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още