IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Азиатските индекси се възстановиха от двата поредни дни на спад

Акциите в Азия се повишиха въпреки поредните икономически данни от Китай и Индия, които загатват за повишение на инфлацията в двете страни

12:14 | 01.02.11 г.
Автор - снимка
Създател
<p>Финансовите пазари в Китай ще бъдат затворени от 2 до 8 февруари заради честването на лунната Нова година. Снимка: БТА</p>

Финансовите пазари в Китай ще бъдат затворени от 2 до 8 февруари заради честването на лунната Нова година. Снимка: БТА

Борсовите индекси в азиатско-тихоокеанския регион отбелязаха повишения в първата сесия на февруари и успяха да възстановят част от загубите от предишните две сесии.

Опасенията на инвеститорите за политическата криза в Египет отстъпиха пред добрите финансови резултати на някои от големите компании в региона като Honda, Baidu и Hitachi.

Междувременно скокът в цените на петрола и металите повиши акциите от енергийния и минния сектор, които се наредиха сред най-добре представящите се в днешната сесия.

Регионалният индекс MSCI Asia Pacific се повишава с 0,3% до 137,09 пункта, след като загуби 1,2% в предишните две сесии. Цените на медта и калая отбелязаха нови рекордни нива на борсата в Лондон по време на днешната търговия, пише Bloomberg.

Акциите на Honda се повишиха с 2%, след като японската автомобилна компания прогнозира печалба от 530 млрд. йени (6,5 млрд. долара) за финансовата година до 31 март 2011 г. Междувременно китайската интернет търсачка Baidu съобщи, че печалбата й през четвъртото тримесечие на 2010 е нараснала близо три пъти.

Водещият китайски борсов показател Shanghai Composite се повиши за пети пореден ден, като добави 0,3 на сто до 2 798,96 пункта в днешната сесия. Финансовите пазари в Китай ще бъдат затворени от 2 до 8 февруари заради честването на лунната Нова година.

Икономическите данни за Китай от днес показаха, че темповете на растеж в производствения сектор са се забавили през януари. Това стана ясно от индекса на бизнес активността във фабричния сектор, който се понижи до 52,9 пункта през януари от 53,9 пункта за декември.

Обезпокоителни бяха данните за ускоряването на темповете на ръст на цените в производствения сектор на страната, което загатва за допълнителен скок и в потребителските цени през идните месеци. В края на миналата година инфлацията в Китай се ускори до 5,4% на годишна база, което е повече от тавана на централната банка и правителството.

Цените през януари са се повишили не само в китайските, но и в индийските фабрики. Това показа индексът на HSBC за бизнес активността в производствения сектор на страната през януари, който нарасна до 56,8 пункта от 56,7 през декември, като остава за 22-и пореден месец в зоната на растеж над 50 пункта.

Опасенията от въвеждането на по-строга парична политика в Индия станаха причина за 10-процентния спад на водещия борсов индекс в Мумбай BSE Sensex 30 през януари. Загубата му го направи най-губещ сред борсовите показатели в региона, заедно с борсите в Индонезия и Тайланд. В днешната сесия BSE Sensex 30 отстъпва с още 1,3% до 18 090,20 пункта.

На положителна територия приключиха сесията индексите в Япония, Тайван и Южна Корея, докато в Австралия S&P/ASX 200 остана без промяна, след като централната банка остави основния си лихвен процент без промяна на ниво от 4,75 на сто за трети пореден месец.

Цената на медта с доставка след три месеца се повиши с 1,4% до 9 878 долара за тон на Лондонската метална борса днес, докато калаят поскъпна с 1% до 30,40 долара за тон. Петролът сорт брент успя да пробие ключовото ниво от 100 долара за барел за първи път от октомври 2008 насам.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:32 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Азия виж още

Коментари

Финанси виж още