IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Трайков: Ще осигурим финансиране и за двата газови проекта – Южен поток и Набуко

В момента се преговаря по ценообразуващите формули за газа, коментира министърът на икономиката, енергетиката и туризма

12:23 | 02.02.11 г. 1
Автор - снимка
Създател
Трайков: Ще осигурим финансиране и за двата газови проекта – Южен поток и Набуко

България работи по реализирането и на двата газопровода - "Южен поток" и "Набуко" и за тях ще бъде осигурено финансиране, коментира днес министърът на икономиката, енергетиката и туризма Трайчо Трайков.

Той посочи, че вече има предварителни разговори с Европейската инвестиционна банка (ЕИБ) за осигуряване на кредити. Трайков допълни, че и за двата проекта все ще не е взето окончателно инвестиционно решение за реализирането им.

Във връзка с водените преговори между „Булгаргаз“ и „Газпром“ по новия дългосрочен договор за доставки на газ Трайков каза, че в момента се преговаря по ценообразуващите формули за газа. Той допълни, че за разлика от преди сега с развитието на технологиите освен газ по тръби може да се доставя и втечнен природен газ с кораби, чиито котировки биха могли да се променят ежедневно.

„Идеята ни е това да ни гарантира по-ниски цени по дългосрочния договор“, подчерта Трайков.

Относно обявената наскоро стратегия за приватизация за „ВМЗ Сопот“ Трайков коментира, че едно от основните изисквания е да участват стратегически инвеститори, а финансови ще могат да участват само в консорциум със стратегическите, защото „целта е да се гарантира развитието на компанията“.

„Това е бизнес, в който трябва да знаеш какво правиш и да имаш опит да го развиваш“, каза още Трайков.

Трайков коментира и въпроса с обявеното вчера решение на пловдивския съд за връщане на контрола на държавата върху Пловдивския панаир и последващото съобщение, че ще бъде обжалвано от досегашния мажоритарен собственик Георги Гергов. Стана ясно, че Трайков е изпратил писмо до Гергов, в което пише, че се надява до окончателното съдебно решение Гергов да не предприема действия, с които да навреди на дружеството.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:00 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 2 rate down comment 0
sfeborg
преди 13 години
не се и сьмнявам че, ще осигурите пари за тези два проекта,просто няма начин нали така ше си вземете 10 процента от руснаците.пари за заплати и пенсии няма но, за *** и крадене винаги има
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още