IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ускориха процедурите за отчуждаване на частни имоти за важни общински проекти

При изграждането на обекти от първостепенно значение общината ще може да влиза във владение на отчуждените земи или гори преди влизане в сила на заповедта

10:46 | 03.02.11 г.
Ускориха процедурите за отчуждаване на частни имоти за важни общински проекти

Парламентът прие на второ четене промени в Закона за общинската собственост, които ускоряват процедурите за принудително отчуждаване на имоти частна собственост за изграждане на обекти публична общинска собственост от първостепенно значение за общините, предаде БТА.

При изграждането на обекти публична общинска собственост от първостепенно значение общината ще може да влиза във владение на отчуждените имоти - незастроени земеделски земи или гори и земи от горския фонд, и да започне строителството преди влизане в сила на заповедта за отчуждаването им.

Условията за това са да има издадено разрешение за строеж на обекта и определеното обезщетение за отчуждаване да е преведено по сметка на правоимащите. В тези случаи общината дължи обезщетение на собствениците за периода от деня на влизане във владение на имота до влизането в сила на заповедта за отчуждаване.

Собственикът на отчужден имот ще може да поиска отмяна на заповедта за отчуждаване, ако в срок до шест месеца общината не му изплати дължимото обезщетение.

Ако в петгодишен срок от отчуждаването на имота строителството на обекта от първостепенно значение не е започнало, както и когато одобреният подробен устройствен план бъде отменен от съда, а новият план не засяга отчуждения вече имот, по искане на бившия собственик кметът на общината отменя заповедта за отчуждаване след възстановяване на полученото обезщетение.

Предвидена е и правна възможност при отчуждаване на незастроени поземлени имоти извън урбанизираните територии, които са земеделски земи или гори и земи от горския фонд в землище обезщетяването да може да се извърши със земеделски земи от общинския поземлен фонд, съответно - с гори или със земи от общинския горския фонд, еднакви по произход и функции с отчуждавания имот, след решение на общинския съвет по предложение на кмета на общината.

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:44 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още