IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Инфлацията в развиващия се свят слага край на валутните войни

Според доклад на Barclays Capital, инфлацията в развиващите се икономики се ускорява с 6%, спрямо по-малко от 2% в развитите страни

22:14 | 28.02.11 г.
Автор - снимка
Създател
Инфлацията в развиващия се свят слага край на валутните войни

Миналия месец, правителствата на развиващи се икономики от Южна Африка до Бразилия предупреждаваха, че ще се наложи да предприемат мерки за задържане на курсовете на валутите си, за да запазят икономическия си растеж.

Сега, идеите за монетарен контрол са забравени, а лихвените проценти се повишават в резултат на рекордните цени на храните и петрола, който надхвърли 100 долара за барел. С две думи, развиващите се икономики отчитат, че инфлацията представлява по-голяма заплаха от забавянето на растежа, пише Bloomberg.

В резултат на това, валутите на развиващите се страни ще продължат да се покачват, посочва Morgan Stanley.

Миналата седмица, финансовият министър на Южна Африка и заместник управителят на централната банка на Индонезия заявиха, че по-силните валути ще успокоят повишаването на цените. От своя страна, на 21 февруари руският финансов министър обяви, че централната банка в Москва ще предпочете „много гъвкав“ валутен курс.

Бразилският финансов министър Гидо Мантега, който през септември заплашваше с „валутна война“ и обещаваше да изкупува долари, за да задържи курса на бразилския реал на ниски нива, два месеца по-късно обяви „примирие“.

Перу, Китай, Колумбия, Индонезия и Русия повишиха основните лихвени проценти през февруари.

„Ако основният ви икономически проблем изведнъж се окаже не твърде слабият растеж, а твърде високата инфлация, тогава,ще се замислите за затягане на валутната политика“, казва Йенс Нордвиг, директор на отдела за валутни изследвания на Nomura Holdings Inc. в Ню Йорк. „Най-бързият начин да ограничите инфлацията е да опитате да подкрепите валутата си“.

Според доклад на Barclays Capital от 25 февруари, инфлацията в развиващите се икономики се ускорява с 6%, в сравнение с по-малко от 2% в развитите страни.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:03 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още