IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Вълната от сливания между борсови оператори достигна и Япония

Токийската фондова борса обмисля IPO и сливане с тази в Осака

10:52 | 10.03.11 г.
Автор - снимка
Създател
Вълната от сливания между борсови оператори достигна и Япония

Компанията Tokyo Stock Exchange Group Inc., която управлява втория по големина капиталов пазар в света, а именно Токийската фондова борса, планира да проведе разговори за сливане с оператора на фондовата борса в Осака.

По този начин вълната от сливания между борсови оператори в света достигна и Япония, пише Bloomberg.

Токийската фондова борса има 133-годишна история, като капитализацията на търгуваните на нея компании е втора по големина в света след тази на Нюйоркската фондова борса. Нейното ръководство проявява интерес към купуването на Osaka Securities, която има силни позиции в търговията с финансови деривати.

Токийската фондова борса освен това ще започне подготовка за първично публично предлагане на акции (IPO), след като обяви финансовите си резултати за периода до края на март.

Изтъргуваните обеми и броят на търгуваните компании на Токийската фондова борса намаля през миналата година. В същото време броят на сключените деривативни договори се увеличи в азиатския регион повече, отколкото в останалите финансови пазари света.

На Азия в момента се пада най-голям дял от търговията с финансови деривативи в света с 8,9 млрд. договора, изтъргувани през 2010 година, в сравнение с 8,8 млрд. долара за Северна и Южна Америка.

Сливането между борсите в Токио и Осака, двете най-големи в Япония, е поредният пример за обединение между борсови оператори. Само от октомври миналата година насам стойността на обявените и планирани сливания в сектора възлиза на над 21 млрд. долара.

Най-крупната сделка досега е сливането на немския борсов оператор Deutsche Boerse с NYSE Euronext, което ще създаде най-големия борсов оператор в света.

Пазарната капитализация на компаниите, търгувани в Япония, възлиза на 4,12 трлн. долара и отстъпва единствено на тази на акциите в САЩ с капитализация от 16,3 трлн. долара, по данни на Bloomberg.

От юли 2010 година насам на Токийската фондова борса са се листнали само 12 чуждестранни компании в сравнение с рекордния брой от 127 през 1991 г.

Водещият борсов индекс в Токио Nikkei 225 освен това остава със 73% под върховите си нива от 29 декември 1989 година. В същото време китайският индекс Shanghai Composite е скочил 30 пъти от декември 1990 г. Китай изпревари Япония и стана втората по големина икономика в света през миналата година.

Преди година Токийската фондова борса въведе по-бърза платформа за търговия, Arrowhead, която е разработена от Fujitsu и други компании.

От Токийската борса уточняват, че решението за сливане все още не е взето. В същото време от борсата в Осака посочват, че публикацията за сливането в японския ежедневник Nikkei не е вярна. Акциите на борсата в Осака обаче скочиха с 12% след информацията.

Токийската фондова борса е център на капиталовия пазар в Япония от 1878 г., но е изправена пред растяща конкуренция от фондови пазари в страни като Китай. Токийската фондова борса планираше IPO през март 2009 г., но го отложи заради финансовата криза.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:34 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Азия виж още

Коментари

Финанси виж още