IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Със своите 9% от глобалния БВП Япония едва ли ще спъне световното възстановяване

Standard & Poor’s 500 ще достигне 1500 пункта до декември, а световната икономика ще нарасне с 5%, прогнозират анализатори

11:45 | 18.03.11 г. 4
Автор - снимка
Създател
Със своите 9% от глобалния БВП Япония едва ли ще спъне световното възстановяване

Световното икономическо възстановяване може да се окаже достатъчно устойчиво, за да издържи на двойния удар от земетресението от 9-та степен по Рихтер в Япония и повишаването на цените на петрола, предизвикано от напрежението в Близкия Изток, пише Bloomberg.

Въпреки че Япония рискува да изпадне в рецесия, а глобалният растеж да се забави, световното възстановяване изглежда има фундамента и инерцията да се запази. В условията на разхлабена валутна политика безработицата в глобален мащаб намалява, а печалбите на компаниите нарастват. За да ограничат заплахата за японската икономика, страните от Г-7 предприеха своята първа съвместна интервенция на валутните пазари от 2000 г.

„Глобалната икономика ще се справи с тези стрес тестове и ще просперира“, казва Едуард Ярдени, президент на Yardeni Research Inc. в Ню Йорк. Инвеститорите ще започнат да купуват акции, „ако и когато ядрените проблеми в Япония бъдат овладени“.

Ярдени, известен с въвеждането на термина „облигационни лешояди“, описващ инвеститори, които наказват правителствата за тяхната разточителност, прогнозира глобален растеж от около 5% през тази година, 15% ръст на индекса на развитите страни MSCI World (MXWO), както и повишаване на Standard & Poor’s 500 до 1500 пункта до декември. В четвъртък MXWO затвори на 1280 пункта, докато Standard & Poor’s 500 се повиши с 1,34% до 1274 пункта.

Икономисти от Goldman Sachs Group Inc. и JPMorgan Chase & Co. също прогнозират ръст на глобалната икономика въпреки земетресението и цената на петрола. Goldman Sachs прогнозира 4,8% ръст на глобалната икономика през 2011 г., докато според JPMorgan Chase нарастването ще е с 4,4% - с 1 процентен пункт над средния растеж през изминалите две десетилетия – 3,4%.

„Налице е доста добра устойчивост при абсорбирането на тези нива на шок“, казва Дейвид Хенсли, директор за глобална икономическа координация на JPMorgan Chase в Ню Йорк и бивш икономист на Федералния резерв (Фед).

Дори в светлината на най-тежкия ядрен инцидент от катастрофата в Чернобил през 1986 г. и разрушенията, причинени от земетресението и цунамито в Япония, ефектът върху останалата част от света „вероятно ще бъде ограничен и малък“, казва Нариман Бехравеш, главен икономист на IHS в Масачузетс. Според него негативният ефект няма да надхвърля 0,2% от световния брутен вътрешен продукт (БВП) за годината.

БВП на Япония като процент от глобалното производство през 2010 г. е паднал до 8,7% от 18% в средата на 90-те години. В края на миналата година Япония беше изместена от Китай като втората най-голяма икономика в света.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:18 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

4
rate up comment 1 rate down comment 0
aristotel
преди 13 години
А вие какво очаквате да ви кажат? Че СРЕДНАТА класа намалява във световен мащаб, бедните стават все по-БЕДНИ и все повече - богатите си остават почти същото съотношение и все по-БОГАТИ.КАКВО би станало ??? БУНТОВЕ, социално недоволство, граждански неподчинения сваляне на правителства, ниска законност и пълна липса на правила т.е. света ще се върне поне със 50 г. назад. ТАКА че ще се печатат пари ще се представят ИЗМИСЛЕНИ статистики, че БВП се увеличава във световен мащаб - Дрън, Дрън, Дран та ПЛЯС
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 0 rate down comment 0
ski_person
преди 13 години
дали спекулират ще разберем след време.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 1 rate down comment 0
all_trader
преди 13 години
манипулират здраво. всъщност няма никакво възстановяване . възстановяване ще има едва когато почнат да се отварят нови работни места и се увеличи търсенето . става точно обратното...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 0 rate down comment 0
proizvoditel
преди 13 години
Тези анализатори не съм сигурен дали "прогнозират" или просто така им се иска или така им изнася! Не вервам да са толкова заблудени!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още