IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Лукойл България към Трайчо Трайков: „Може ли министърът да смята?“

Вижте позицията на рафинерията по повод изказване на министъра, че държавата би могла обратно да изкупи нефтената рафинерия в Бургас

12:11 | 21.03.11 г. 19
Автор - снимка
Създател
Лукойл България към Трайчо Трайков: „Може ли министърът да смята?“

В отговор на изразена публично от министъра на икономиката и енергетиката Трайчо Трайков готовност държавата да изкупи обратно „Лукойл Нефтохим Бургас”, пресслужбата на "Лукол България" разпространи изявление под формата на обръщение чрез въпроси към Трайчо Трайков.

Представяме ви отговора на Лукойл България:

„Ако аспирациите на министър Трайков към активите на най-големия инвеститор в България - групата Лукойл, която само от началото на тази година е реализирала 40% от данъчните постъпления в хазната, имат пазарен характер, а не изразяват намерение за национализация, бихме желали да информираме господин Министъра за някои цифри, както следва:

- 101 милиона долара са платени от Лукойл за 58% от акциите на „Нефтохим“;
- 360 милиона долара - за изплащане на старите задължения на предприятието към фиска от преди приватизацията;
- 37 милиона долара - за изплащане на скрити задължения на Нефтохим към момента на приватизация;
- 1 милиард долара - за въведени в експлоатация обекти в периода 1999-2010 г.: нови инсталации, реконструкция и модернизация на основния производствен фонд, инсталации за обезпечаване на европейските норми за качество на горивата, екологични проекти, проекти за подобряване на енергийната ефективност, както и за ликвидиране на старите екологични щети.

В това число попадат Каталитичен реформинг, Реконструкция на каталитичен крекинг, нова инсталация „Газова сяра-3”, нова факелна система, нови резервоари за нефт 2x50 хил. куб. м., реконструкция на Пирс-2, нова инсталация за Хидроочистка на дизелово гориво – 5, нова инсталация за Хидроочистка на бензини – 1, нова инсталация за сярно-кисело алкилиране, инсталация за атмосферна вакуумна дестилация, инсталация за вакуумна дестилация на мазута - 2 и др.

Може ли министърът да смята?

По повод абсолютно произволните публични „изчисления” на господин министъра за дела на нефта в цената на горивата, сме длъжни да го осведомим, че ако от днешната крайна потребителска цена на дизеловото гориво извадим данъците и акцизите, делът на нефта като суровина представлява не 30, както твърди той, а 67% от цената му преди облагане.

Само от тези цифри е видно, че достоверността на изчисленията на господин Трайков се различава от действителността с малко повече от 200 на сто. И ученик от началните класове може да пресметне, че ако стойността на 2/3 от една стока поскъпне с 1/4, цената на стоката ще се покачи далеч над седемте „изчислени” от министъра процента, още преди да бъде обложена със съответния акциз и да състави данъчната основа за още 20 процента облагане с ДДС.

Интересува ли се Министърът на икономиката от икономика?

Странно е удивлението на господин Министъра от факта, че комбинатът в Бургас работи на загуба през последните 2 години – факт, отразен в напълно достъпните публични финансови отчети на дружеството, които би трябвало да са му отлично известни, най-малкото заради наличието на Златна акция на държавата и присъствието на заместник-министър в Надзорния съвет на предприятието.

Много световни компании се стремят да се освободят от своите преработващи мощности в Европа. Само в последно време, 12 рафинерии са продадени или обявени за продажба, заради финансови загуби от тяхната дейност. За компаниите от световния нефтен бранш със сигурност ще бъде интересно да научат, че българският министър на икономиката и енергетиката разполага с неизвестно за тях ноу-хау - как техните рафинерии да печелят при скъп нефт и свито потребление.

Свободни правила или просто контрабанда?

От 20 години насам, един от основните проблеми на българския пазар като цяло, и в частност в търговията с горива, са контрабандата и нелегалният внос. Настоящото правителство е единственото, което предприе ефективни мерки за въвеждане на ясни правила в този сектор. Всеки търговец е свободен да закупи каквото желае количество и вид гориво, от която желае точка, да го внесе и да го продаде на каквато цена желае. Единственото, което се иска от него, е да си плати дължимите акцизи и данъци и да даде възможност на съответните власти да проверят колко внася, какво и колко продава.

Резултатите от тези мерки вече се усещат – според публикувани данни, само през януари и февруари са отчетени с 35 милиона лева по-големи обороти на бензиностанциите в страната, отколкото през същия период на миналата година, въпреки свитото потребление.

На този фон, тревогите на господин Трайков за липсата на условия за пазарна конкуренция предизвикват огромно удивление, защото създаването на такива условия е именно негово задължение в качеството му на министър на икономиката.

Лични пристрастия или държавна политика?

Най-големият актив на всяка компания е доброто й име и авторитет пред нейните клиенти. Затова бихме приели твърденията и квалификациите на господин Трайков за проява на обикновена некомпетентност, ако те не представляваха по своята същност провокация срещу компанията и извличане на лични дивиденти от недоволството на хората заради ниските им доходи.

Когато един министър внушава чрез медиите, че за тези ниски доходи е виновен не някой друг, а най-големият чуждестранен инвеститор в България, остава само да се надяваме, че той изразява лични пристрастия, а не мнението на Българското правителство."
 

***

Вчера министър-председателят Бойко Борисов вече определи като „необосновани“ думите на министър Трайчо Трайков, посочвайки, че при това един икономически зам.-министър е в борда на директорите на „Лукойл България".

 


 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:47 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

19
rate up comment 3 rate down comment 0
ilibog
преди 13 години
Омръзна ми от т.н. олигарси, а може би по точно агенти на ДС/КГБ/, защото бивш агент няма!!!Лъжат и крадат безогледно, защото през последните два мандата техните кукловоди искаха /както и преди Костовото управление/ да ограбят всичко възможн, а което не могат да го съсипят!!!Сегашното управление се опитва да подобри нещата /и в тази тежка криза почти успява/, но е необходимо още повече натиск с по-голям контрол и при всички случаи още време!!!Нека дадем поне още един мандат на ГЕРБ за да се довършат мноооого добри неща, които сега започват да се движат!!!Но не на всяка цена разбира се !!!Хора информирайте се и мислете реално при избора на управляващи и бъдете активни, като съобщавате за случващи се нередности!!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
18
rate up comment 6 rate down comment 0
STRAHO
преди 13 години
Да гледах го, но не мога да заема категорична позиция:) Силно се надявам да са екип и сериозно да опитат, да ги поразклатят тия кърлежи!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
17
rate up comment 4 rate down comment 0
al64ad
преди 13 години
по-коректно е да кажеш:" някои министри правят плахи опити........".Явно не си гледал вчерашното интервю на ББ по БТВ .Директно взе страна по спора.То и затова от рафинерията станаха толкова смели.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
16
rate up comment 9 rate down comment 0
STRAHO
преди 13 години
Това е първото ни правителство правещо макар и плахи опити за озъптяване апетитите на монополите, но подобна борба би отнела МНОГО време. Време с което май не разполагат имайки предвид падащото доверие . /ако социолозите показват истинската картина де/
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
15
rate up comment 5 rate down comment 1
STRAHO
преди 13 години
Много добър пост:)!!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
14
rate up comment 5 rate down comment 0
STRAHO
преди 13 години
Някой да не би да се осъмни в реакцията на "Лукойл"!?:)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
13
rate up comment 9 rate down comment 0
Pivoley
преди 13 години
Забележете как реагира монополистът след като беше настъпен. Поредното доказателство, че Държавата се управлява от олигархията и че в България няма никаква демокрация, а някаква извратена форма на плутокрация. А хората като Трайчо Трайков (който беше един от малкото, които беше против противоконституционната национализация на ППФ), които си позволяват да нападат Мастодонда сега ще бъдат схрускани и пометени.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 5 rate down comment 1
swifter
преди 13 години
btw -- Трайчо има резервация за уикенда в РИУ Правец Ризорт СПА & Голф, където за помирение ще го гостят с гъби и цян калий
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 17 rate down comment 0
swifter
преди 13 години
Трайчо повдигна много правилни въпроси .. жалко, че ще му запушат устата.Факти:1. Суровината в крайната цена е ок. 50%. Другите 50% са акциз + данък в/у данъка, който е ДДС. Да, но е пълен мит, че суровината е едва ли не само нефт! Петролът като калкулация в крайната цена е ок. 25% и В.Златев го знае много добре. Останалите 25% от "суровината" са други ресурси: битум, преработващи компоненти + "суровината" труд и експлоатационни разходи!2. Нефтът, които се търгува, е основно 2 вида -- Брент (Light Crude Oil, LCO) и Тексаски петрол (West Texas Intermediate, WTI). Брентът в момента е $115, Тексаският - $102, като Брентът е по-скъп заради спекулации с фючърси, арабските революции, а и защото винаги е бил по-скъп с няколко долара => по-качествен е и по-добър за преработка.3. Руският петрол няма нищо общо с горните 2 вида!! Винаги е бил по-евтин с ок. 25% -- по-скапан е за преработка, по-слабо качество, най-грубо казано - от 1 барел се вади по-малко продукт!! Така че - да, 1 барел руски нефт струва в момента в рамките на $70-80.4. На 01.01.11 барел Брент струва ~ $93 => цената на барел се е повишила с ок. 23% до днес.5. ПО-ВАЖНОТО!! Преди В.Златев & Co се оправдаваха, че доларът бил скочил и така цената за суровината се увеличава!03.01.11: EUR/USD = 1.2921.03.11: EUR/USD = 1.41Доларът се е обезценил спрямо еврото (и лева) с 9% от началото на год.! => един барел петрол брент през януари е струвал 72 евро, а в момента е 81.50 евро!6. Следва, че реалното повишение на цената на суровината е 13%! (не споменаваме, че компания търгуваща и купуваща борсова суровина трябва да се хеджира спрямо ценови рискове, но Лукойл нямат и стимул да го правят)7. При тежест от ~25% на суровината петрол в крайната цена и реално 13% повишение на суровината, Иванчо от 5а клас изчислява, че крайната цена трябва да се повиши с общо 3,25% + още ок. 0,65% заради 20% ДДС в/у всичко (облагаме по-висока цена).8. Акцизът е константен, минимален като ставка за ЕС и не е променян (изчислява се като ХХХ евро на тон гориво).Всеки може да усети останалото къде отива. Трайчо се пита същото, но няма да му отговорят.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 11 rate down comment 3
airush
преди 13 години
За мен става ясно от тона на писмото, че явно нашата държава се управлява от Златев, който си позволява да държи остър тон на представител на независима държава, държава в която за зло или за добро и самия Златев е роден. Освен да се изживява като едноличен собственик на рафинерията (във всяко интервю използва "моята цена", "моята рафинерия", "разходите ми", "цената ми"), явно вече се изявява и като собственик на държавата!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още