IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Тайванската HTC надмина Nokia по пазарна капитализация

Apple и Samsung останаха единствените производители на мобилни телефони в света, които изпреварват HTC по пазарна оценка

11:13 | 08.04.11 г.
Автор - снимка
Създател
<p>HTC е единственият производител на смартфони, освен Apple, чиито акции са поскъпнали през тази година. <i>Снимка: HTC</i></p>

HTC е единственият производител на смартфони, освен Apple, чиито акции са поскъпнали през тази година. Снимка: HTC

Тайванският производител на мобилни телефони HTC надмина Nokia по пазарна капитализация, подчертавайки нарастващото влияние на новите участници на все по-конкурентния пазар на мобилни телефони, които се опитват да оспорят лидерската позиция на финландската компания.

Новината е поредният удар за Nokia, която губи позиции на пазара на смартфони заради iPhone на Apple и растящата популярност на мобилните телефони, базирани на операционната система на Google – Android, пише Financial Times.

Кредитният рейтинг на компанията вчера бе понижен от Moody's от A2 на A3, като рейтинговата агенция се позовава на отслабените позиции на Nokia на пазара и несигурността по отношение на прехода й към мобилната платформа на Windows, пише Financial Times.

Пазарната капитализация на HTC, която се търгува на борсата в Тайпей, се повиши до 33,8 млрд. долара в сравнение с 33,4 млрд. долара пазарна оценка на Nokia в средата на тази седмица.

Това нарежда HTC на трето място сред производителите на мобилни телефони, след Apple и Samsung. За разлика от тях обаче, производството на мобилни телефони е единственият бизнес на тайванската компания.

След нея по пазарна капитализация се нареждат Nokia, Sony и LG Electronics.

HTC е и единственият производител на смартфони, освен Apple, чиито акции са поскъпнали през тази година. Цената им се е вдигнала с около 33%, докато акциите на Nokia са поевтинели с около 20% за същия период.

Nokia остава най-големият производител на мобилни телефони в света с пазарен дял от 28,9% в края на 2010 г., по данни от проучването на анализаторската компания Gartner.

Бързият възход на HTC илюстрира скоростта, с която смартфоните със сензорен дисплей се превърнаха в популярен продукт сред потребителите в Европа и САЩ. Темповете на ръст на пазара на смартфони се очаква да се забавят леко през тази година в сравнение с тези от предходната, но въпреки това се прогнозира продажбите да нараснат с 50 на сто, според изследователската компания IDC.

HTC е основана през 1997 г. и през по-голямата част от 11-годишната си история е предимно производител на части или устройства за други марки мобилни телефони. През 2008 г. обаче компанията произвежда първи в света мобилен телефон, базиран на Android, по поръчка на щатския мобилен оператор T-Mobile. След това HTC се възползва от 18-месечния период, в който е единственият производител на смартфони с Android, което й дава значителна преднина.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:28 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още