IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Предвиждат светло бъдеще за офис пазара в Европа

Вижте кои са основните фактори, които гарантират положителното бъдеще пред сектора

08:20 | 28.04.11 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	Снимка: sxc.hu</p>

Снимка: sxc.hu

Пазарът на офис площи в повечето страни в Европа ще върви към ръст на наемите и инвестиционната активност в обозримото бъдеще, сочи нов доклад на King Sturge, предоставен на Investor.bg.

„Икономическият ръст през 2010 г. предостави необходимата платформа за общо подобрение на европейските офис пазари“, коментира Ема Джаксън, старши анализатор в King Sturge.

По думите й прогнозите за скромен икономически ръст за множество икономики на континента ще продължи да оказва подкрепа за пазара, като същевременно фокусът ще остане върху консолидация на офис пространствата и предоговаряне на условията.

Сред пазарите с най-добри резултати през 2010 г. са Лондон, Париж, Берлин, Варшава и Москва, всички от които отчетоха двуцифрен ръст в наемите през 2010 г. Наемите се понижиха на пазари като Дъблин, Атина и Прага.

Москва отчете най-силния наемен ръст миналата година от малко над 40%, следвана от лондонското Сити и Париж, съответно с 24% и 15%.

Редица фактори се очаква да гарантират положителното развитие за пазара през 2011 г.

Сред тях основен е дисбалансът между търсене и предлагане, който на някои пазари ще се засили, тъй предлагането на площи остава ограничено, а нивата на незаетост на повечето пазари се очаква да се понижат. Спекулативните проекти на много пазари е малко вероятно да бъдат подновени в краткосрочен план, предвид ниските наеми и нежеланието на банките да отпускат кредитиране. Това ще доведе до ръст на наемите на първокласните площи на повечето пазари.

Възстановяването в икономиката в по-голямата част от Европа се очаква да продължи, макар и с по-бавни темпове. Най-големите пазари в Западна Европа като Германия, Великобритания и Франция се очаква да постигнат „скромен ръст“ през 2011 г., като по-силен ръст се очаква в развиващите се икономики като Русия, Полша и Турция. Прогнозите обаче не са толкова добри за страни като Испания, Португалия, Ирландия и Гърция.

Ръстът на „офисната заетост“ също ще окаже важно влияние. Прогнозите за него през 2011 г. като цяло са по-добри в сравнение с 2010 г., което ще подкрепи търсенето на офиси в средносрочен план. В това отношение също има някои по-слаби звена, сред които Португалия, Италия, Гърция, Испания и части от Централна и Източна Европа.

„Икономическите прогнози подсказват, че ще продължим да наблюдаваме скромно подобрение на повечето офис пазари в Европа“, казва Джаксън. „Сред потенциалните горещи точки в краткосрочен до средносрочен план са германските градове, Букурещ, Будапеща и Централен Лондон, за които се предрича най-висок ръст в заетостта“, допълва тя.

За разлика от положителните прогнози за европейския пазар като цяло, сегментът у нас страда от хронично високо ниво на незаетост, утежнено от непрекъснато покачващото се предлагане. Вчера бе обявено, че делът на свободните офиси в София към края на първото тримесечие надхвърля 30%.

Въпреки това през тази година на пазара в столицата се очаква да излязат рекорден брой офис площи.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:39 | 22.08.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Анализи виж още

Коментари

Финанси виж още