IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Л. Секира: Намираме се в началото на края на кризата на жилищния пазар в ЦИЕ

Фокусът на инвеститорите в момента обаче е насочен почти изцяло към Полша и Чехия, следвани от Русия, обясняват експерти

15:54 | 27.05.11 г. 10
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: sxc.hu</em></p>

Снимка: sxc.hu

Виждаме подобрение по отношение на търсенето на жилища в някои страни в Централна и Източна Европа (ЦИЕ) и може да се каже, че се намираме в началото на края на кризата на пазара. Това каза Лудек Секира, председател на борда на директорите на базираната в Прага компания за имоти Sekyra Group по време на конференцията за имоти Real Vienna.

Той каза, че един от най-големите проблеми в сектора е било пониженото търсене, което е паднало с 65% в сравнение с периода преди кризата. В Полша търсенето се е понижило с 25%, а в Словакия – с 35%.

Проблем съществува също по отношение на новите проекти и това какъв вид и размер жилища да се изграждат. Според него спекулативните проекти и комплекси с над 100 жилищни единици се срещат много по-рядко.

За подобрение спомена и Йос Тромп, директор „Проучване и консултиране“ за ЦИЕ в CB Richard Ellis (CBRE). Той каза, че докато през първото тримесечие на 2009 г. пазарът е бил почти неликвиден, то сега инвестициите са се повишили.

Фокусът на инвеститорите в момента обаче е насочен почти изцяло към Полша и Чехия, следвани от Русия, в която активни са предимно частни инвеститори. 

Забелязват се и някои отделни сделки в Югоизточна Европа на пазари като Хърватска и Румъния. Тези пазари обаче са почти неликвидни.

Интерес има най-вече към офиси и търговски сгради, въпреки че активи с добро качество е малко вероятно да бъдат обявени за продан.

Участниците в панела коментираха, че все още има голямо разминаване между очакванията на продавачи и купувачи. Продавачите все още смятат, че живеят в 2005 и 2006 г. и въпреки че има много страни, които преговарят за евентуална покупка, тези преговори все още трудно се превръщат в истински сделки.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:43 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

10
rate up comment 1 rate down comment 0
mikewolf
преди 12 години
Никога една новина не е лоша или добра. За мен в момента новината за продължаващото падане на цените на НИ е безразлична новина. За теб явно е лоша. Това че ти горчи не е мой проблем.Що се отнася за парите и кризата;) и аз ще ти подаря една истина. Дано я разбереш. Малкото пари отиват при многото, а не обратното. Безплатно я давам, разбира се, аз да не съм броки да чакам десет лева от оглед на НИ.И за алабалистиката, помниш ли какво беше казал Бъфет? Също безплатно ти го казвам. "За парите трябва да се мисли и говори просто."
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 0 rate down comment 0
ale1
преди 12 години
прав си , конграчулейшън ;)-----------има една добра и една лоша новина:добрата новина е,че шансът ти за успех , ако четеш публична информация е най-малко 50 : 50лошата е , че ако улучиш "другите" 50 % - ще имаш горчив привкус в устата ;)-------------ако прочетеш дори САМО заглавието на тази публикация-трябва да се съмняваш , поне.........има ли Кризата край на началото и начало на края ;);) ???понеже няма да схванеш алабалистиката , ще опростя , като за теб----------Криза се прави , когато има пари , за да се приберат на едно място няма ли пари - каква Криза - няма предмет на Кризата ???има и още нещо-но не си платил , ще остане тайна ;) , но ще ти подаря един виц:-----------каква е приликата между урагана и жената ???? приликата е , че и двете "явления" идват с духане и си отиват - отнасяйки къщатасмени ураган и жена с КРИЗА , както и къща с Пари и ще се сетиш - дали вече има Криза , дали тя има начало на края или край на началото , парите вече са събрани !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 0 rate down comment 0
mikewolf
преди 12 години
Първите правят парите, затова са и мъдри. Това мисля го знаят всички.И не виждам как ще обърне тренда в нов балон за НИ. Досега "двамата" с але1 само това повтаряте по няколко пъти. Конкретно ти инвестираш ли в НИ в момента? Колко, и къде купи? :)И преди да ми отговориш тъпо, че не е тук мястото да ми даваш такъв отговор, ще ти кажа. Всеки тук като прочита глупостите "ви" ще даде точния отговор.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 0 rate down comment 1
tikvenik yade tutman
преди 12 години
виж , не е важно какво си твърдял винаги а в какво си Вярвал винаги.има много хора,които твърдят едно а вярват в друго-и твоят случай е такъв-..понякога това работи добре (примерно при политиците,при спекулантите) но в твоя случай вятърът е срещу теб.Отговорите на въпроси като твоя даде Проф. Нийл Фъргюсън от Харвард във филма на ББС по К-1 -"Възходът на парите" миналата година...ако търсих числови аргументи за потвърдение на тезата си (изгорели ипотеки, зомби-аргументи,чужденци-аут, Гърция) и пр - най-вероятно никога няма да стигнеш до същността или ще направиш грешен ход ако всичко което имаш като аргументи работи - то функцията би била елементарна - т.е. АКО всички знаят формулата за правене на пари - кой ще губи за да печелят такива като теб???този въпрос задаваш ли си го ???Пазарите са пирамиди - винаги печелят мъдрите и ...........първите - другите оправят сметката и държат хавлиите ;)успешна седмица !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 2 rate down comment 0
forum_rookie
преди 12 години
До ale1:Винаги съм твърдял това, което е написано във въпросното подзаглавие, а именно, че "отговорите на важните икономически въпроси трябва да се потърсят във философията или социологията, а не в математиката". Спорил съм с мои познати за това. Т.е. по отношение на това твърдение с теб имаме пълно съгласие. Но не виждам какви "зомби"-аргументи ще надуят отново жилищния балон. Чужденците са аут, и като се има предвид как едва се крепи икономиката в богатите страни, дълго няма да дойдат да "инвестират" в недвижимости. Много хора изгоряха с ипотеките, и тях не ги виждам скоро да припарят до недвижимостите. Всички останали видяха какво става с тези, дето изгоряха, и на тях дълго ще им държи влага. А Гърция като обяви дългоочаквания фалит, такова изсмукване на банкови капитали ще настане, че от нашите банки нормален кредит няма да видим кой знае докога. Тук се получи диалог, но добре е да има и други мнения.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 0 rate down comment 1
ale1
преди 12 години
нищо заклинателно няма , просто Пазар .а на Пазарите действат ирационални аргументи които за рационалномислещите като теб звучат заклинателно , както в случая.----------Абсолютно прав си , че някой има интерес от всичко , но предполагаш , че хем пазарът е надолу,хем някой има интерес , т.е. някой е платил за този интерес на бтв - една от двете тези е грешна , ако пазарът е надолу-защо купувачите да плащат за подобно предаване по бтв а вероятно се досещаш че това няма как да е истина , защото купувачите сега вярват в чудеса,както продавачите през 2008 *** , за разлика от други сходни пуска и друг тип информация но тази информация не се чете защото се приема за ненужна а тя съдържа отговора на въпроса ти - опитай да осмислиш това:-------------http://***.investor.bg/news/article/100994/91.html--------------отговорът на въпроса ти е в подзаглавието , и не казвай:"щом аз не го разбирам-значи не е истина "
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 1 rate down comment 0
forum_rookie
преди 12 години
До ale1: Аз употребих думата "коментар" по повод на показаното от BTV, но то си бяха чисти факти, не мога да си представя те да са подбрани манипулативно. Всичко сочи в посока надолу. Не разбирам логиката ти, първият от двата ти коментара ми звучи малко като заклинание...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 0 rate down comment 1
ale1
преди 12 години
даже от Дневник в 18:00 часа скриха и коментарите под интервюто на Искровновината следва да се приема еднозначно защото в това е смисъла-никакви коментари не са необходими - еднопосочна/уведомителна публикация
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 0 rate down comment 1
ale1
преди 12 години
задаваш основателни въпроси , но никой от играчите не се е "пропукал" защото играчът е ЕДИН.Спомни си 2008 год - до лятото публикациите бяха за вечния ръст и всички вярваха във вечния ръст , НО през есента започнаха да излизат публикации за обратното , горе долу по схемата две за ръст / една за спад - целта беше да се разклати доверието в посоката , да се насади съмнение , впоследствие публикациите станаха само негативни и спадът дойде.-----------------Сега е същото , само че с обратен знак - нищо не е променено,освен бъдещата посока на цените.Никой няма намерение да пуска евтини имоти - за ТРИ год трябваше да се е случило, ако е ТРЯБВАЛО !!!просто се променят очакванията/нагласите на участниците - за това се чудиш - съвсем скоро вече няма да има "ШАРЕНИ" новини и ..............старата песен на нов глас този г-н не прави случайни и непремерени изказвания, каквото и да разбират под това , той говори каквото трябва и когато трябва.........----http://***.dnevnik.bg/pazari/2011/05/29/1096964_bnb_prognozira_oblekchavane_na_usloviiata_za/
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 1 rate down comment 0
forum_rookie
преди 12 години
Ето един много интересен коментар в централната емисия "Новини" на BTV от събота, 28-ми май, 19:30 ч.:http://***.btv.bg/news/ikonomika-biznes/story/936256678-Pazarat_na_imoti__vse_oshte_v_letargiya.htmlТози коментар е откровена гавра с всички, които всячески се опитват да ни пробутват тезата "цените всеки момент ще изхвърчат в небето". Някой може ли да ми обясни кой има интерес (и какъв интерес) от този коментар в този момент, при това в една от двете централни телевизии? Досега всичко написано и казано за имотния пазар беше все в обратна посока и будеше основателни съмнения за платена реклама. Къде и какво така здраво се е пропукало? Кой голям играч на пазара на НИ вече не издържа на задържането на високите цени?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още