IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Започва изпълнението на два участъка от магистрала „Хемус“

Финансирането в размер на 100 млн. лв. е осигурено по оперативна програма "Транспорт" и държавния бюджет

16:18 | 01.06.11 г. 5
Започва изпълнението на два участъка от магистрала „Хемус“

През следващите два месеца започва изпълнението на два участъка от автомагистрала "Хемус" с дължина общо 16,5 километра. Финансирането в размер на 100 млн. лв. е осигурено по оперативна програма "Транспорт" и държавния бюджет. Това съобщи днес министърът на регионалното развитие и благоустройството Росен Плевнелиев при откриването на нов завод за сухи строителни смеси в община Аксаково, цитиран от БТА.

Днес приключват всички съгласувания по създаването на държавното предприятие за стратегически инфрастуруктурни проекти и през юли ще започне назначаването на експертите в него, допълни министърът. По думите му очаква се през октомври екипът да започне да работи активно по реализирането на магистралите "Черно море", "Струма" и "Хемус".

Приоритет става енергийната ефективност, каза още Плевнелиев. По думите му тази е причината кабинетът да пренасочи към проекти в тази сфера над 800 млн. лева по оперативна програма "Регионално развитие". С парите ще бъдат финансирани повече от 5 хил. обекта в страната.

През следващите два месеца ще приключат или ще бъде направена първа копка на 30 проекта за оправяне на пътища от втори и трети клас, допълни министърът. По думите му до края на годината се очаква проектите от този тип да станат 61.

Плевнелиев съобщи още, че до два месеца ще стане ясно как ще се процедира с мостовете в страната. Те ще бъдат разделени на две групи. Оправянето на тези, които са включени в трансевропейската пътна мрежа, ще бъде финансирано по оперативна програма "Транспорт", а за другите ще се търси кредит от международни финансови институции.

В община Аксаково днес беше открит вторият завод за сухи строителни смеси на Сен Гобен Вебер България у нас. Инвестицията е в размер на 6,5 млн. лева, а годишният капацитет на предприятието - 50 хил. тона. Първият завод на компанията беше открит през 2009 г. в индустриалната зона на Костинброд и има годишен производствен капацитет от 100 хил. тона.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:38 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

5
rate up comment 0 rate down comment 1
Императорът
преди 12 години
Браво, браво... с това темпо след някакви си 108 години ще имаме завършен магистрален пръстен.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 0 rate down comment 0
STRAHO
преди 12 години
Особено, когато кмета ни не е от управляващата партия!! Дори по ТВ-то рядко обелват дума за Изтока:)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 1 rate down comment 1
data
преди 12 години
Да общо взето Варна остана изолиран град , ако не е морето ще сме втори Видин .
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 5 rate down comment 1
Jay Gould
преди 12 години
Въпросът е до изборите ще бъде ли направено нещо! Ако не е, може да има изненади във Варна! Като привърженик на силния местен сепаратизъм има все повече мислещи като мен, които смятат общото ни бъдеще със западна България не само за излишно, но и за много вредно. Ако някой кабинет успее да докаже, че се интересува от нас, освен да смуче и краде пари, о.к. но ако не.. тия като мен ще стават все повече.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още