IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

И Белият дом пострада от китайска хакерска атака

Китайски хакери са успели да прочетат електронни писма на сътрудници на Барак Обама

22:30 | 03.06.11 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Илюстрация: Ройтерс</em></p>

Илюстрация: Ройтерс

Американското правителство по всяка вероятност е станало жертва на хакерската атака от Китай. При това хакерите са проникнали в личните електронни пощенски кутии на служители на правителството, в надеждата да намерят там държавни тайни, пише Handelblatt.

Пострадали от атаката са били дори служители в самия Бял дом, тоест – от обкръжението на Барак Обама, пише Wall Street Journal.

Нападателите са влезли в кутиите на популярния мейл клиент на Google - Gmail. Те са се снабдили с паролите, използвайки фишинг, при който са лъгали потребителите, че са на сайт на официална институция или частна компания. В действителност обаче потребителите са въвеждали паролите си във формуляри на крадците.

Външният министър Хилъри Клинтън е „много обезпокоена“, след като Google оповести атаката още в сряда.

"Много сме обезпокоени от съобщението на Google за пиратска акция, която според компанията е дошла от Китай, за събиране на пароли на притежатели на имейли в Google. Тези твърдения са много сериозни. Ние ги приемаме сериозно и ги проверяваме", каза Клинтън на пресконференция.

Според говорителя на Белия дом Джей Карни  няма причина да се смята, че при хакването е било проникнато в Gmail акаунтите на американски официални лица. Wall Street Journal обаче пише, че някои служители в Белия дом били свикнали да ползват личния си мейл за служебни цели. 

През миналата година интернет компанията води дълга борба с китайското правителство. След като обяви, че не може да приеме цензурата на Китай и кибератаките му, компанията през март реши повече да не цензурира сайта си на китайски език и да го прехвърли в Хонконг, отбелязва FP.

За теорията, че става дума за опит за шпионаж говори фактът, че преди седмица беше осъществена атака и срещу американския оръжеен концерн Lockheed Martin, най-големия доставчик на въоръжение на САЩ. Пентагонът пък вече оценява хакерските атаки като обявяване на война.

В Китай има около 457 млн. потребители на интернет. Правителството създаде Great Firewall,
която цензурира в интернет всички деликатни теми като правата на човека или критиките към комунистическия режим и блокира мрежите Facebook, Twitter, YouTube.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:48 | 04.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още