IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Google предупреди за китайска хакерска атака срещу Gmail

Сред пострадалите са високопоставени американски правителствени сътрудници, противници на китайския режим, журналисти, военни

10:25 | 02.06.11 г. 1
Автор - снимка
Създател
<p>
	Китайското национално знаме се вее пред бившата централа на Google в Пекин. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Китайското национално знаме се вее пред бившата централа на Google в Пекин. Снимка: Ройтерс

За пореден път Google докладва за хакерска атака от Китай. Анонимни хакери са успели да откраднат паролите за стотици пощенски кутии в една от най-популярните в света електронни пощи - Gmail, съобщи самата компания след края на борсовата сесия.

Сред пострадалите са високопоставени американски правителствени сътрудници, противници на китайския режим, журналисти, военни, както и чиновници от Азия, предимно от Южна Корея.  

Нападателите са се сдобили с паролите с трик, най-вероятно ползвайки т. нар. фишинг, т.е. подвеждане на собственика на пощенската кутия да сподели важна лична информация, включително паролите си, пояснява експертът по сигурността на компанията Ерик Гросе в корпоративния блог.  

От Google са засекли и преустановили опитите на хакерите да влязат в пощите и да наблюдават съдържанието им. Засегнатите са били информирани за атаката, а пощите им са били допълнително осигурени. Освен това Google е уведомил и властите. Вашингтон вече съобщи, че разследва жалбата на компанията, а ФБР си сътрудничи с Google.

Според първоначалната информация източникът на атаката е от Дзинан, столицата на източната китайска провинция Шандунг. В този град се намира един от общо шестте центъра за технологично разузнаване на Китайската народна армия, както и технически колеж, който американско разследване свърза с атака в края на 2009 г. срещу Google. 

От американската интернет компания не обвиняват директно китайското правителство и не дават никакво предположение за мотивите на хакерската атака. Според специалисти, цитирани от Ройтерс, в Китай обаче има достатъчно "независими" играчи, работещи с мълчаливото одобрение на властите. 

Миналия месец Белият дом заяви в доклад, че Вашингтон ще отвърне на враждебни действия в киберпространството "както бихме отговорили на всяка друга заплаха към нашата страна" - позиция, която американските власти са заявявали и преди. Едва преди два дни Пентагонът, който подготвя доклад за оформящата се стратегия на правителството на Обама за реагиране на киберзаплахи, потвърди тази възможност. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:41 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 3 rate down comment 1
Fiscalist
преди 12 години
Само ККП. Напълно разбирам, че възходът на Китай накрая ще изяде и Европа, но не мога да не изпитам искрено удоволствие от предстоящата разруха на еврейската псевдодържава САЩ!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още