IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Печалбата на Apple надмина всички очаквания

Само за едно тримесечие са продадени повече от 20 млн. iPhone и над 9 млн. iPad. Нетната печалба се е повишила повече от два пъти

10:00 | 20.07.11 г. 1
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

През третото фискално тримесечие на годината за Apple продажбите на компанията са се повишили до 28,6 млрд. долара, заяви най-големият по пазарна стойност американски технологичен концерн, цитиран от Financial Times Deutschland. Анализаторите очакваха по-нисък с 3,6 млрд. долара резултат.

"Въодушевени сме от това, че можем да изпратим най-доброто си тримесечие на всички времена", заяви изпълнителният директор Стив Джобс в седалището на компанията в Купертино. Нетната печалба се е повишила повече от два пъти от 3,25 млрд. на 7,3 млрд. долара.

Оборотът е резултат преди всичко на рекордните продажби на iPhone и iPad. Apple е продала 20,3 броя от мобилните телефони, 9,3 млн. броя таблети и почти 4 млн. компютри Mac.

Инвеститорите очевидно са убедени в добрите времена пред компанията. В търговия след сесията акциите скочиха с почти 7% и цената им мина границата от 400 долара. Търговията с акции е била преустановена временно заради голямото търсене. 

Преди това Wall Street Journal писа, че някои от директорите на Apple са провели срещи с фирми за подбор на персонала, за да решат кой мениджър може да наследи Стив Джобс на кормилото на компанията. Поне веднъж поименно е бил споменат шеф на един от другите известни технологични концерни.

Вестникът се позовава на добре осведомени източници, а самият Джобс е отрекъл новината. Според източниците на Wall Street Journal става дума за съвсем предварителни разговори, чиято цел е била по-скоро да се видят възможностите пред концерна, а не толкова да се намери веднага нов главен изпълнителен директор.

Джобс е духовният баща на успешните продукти iPod и iPhone. Затова и инвеститори и фенове на марката са обезпокоени от честото и все по-продължително отсъствие на основателя на фирмата от всекидневния бизнес. От януари насам Джобс намали бизнес ангажиментите си, за да щади здравето си.

56-годишният Джобс се бори от години с тежки заболявания. През 2004 г. заради ракова болест се подложи на тежко лечение, а през 2009 г. му бе присаден нов черен дроб. В последните си обществени прояви той изглеждаше отслабнал. Във всекидневните ангажименти в момента Джобс е представляван от дългогодишния си сподвижник Тим Кок. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:31 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 0 rate down comment 0
rednek
преди 12 години
Te да пуснат това... тогава съвсем ще си бият рекорда по приходи:http://***.reader.bg/useful/item/207.html
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още