IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Защо производствата с високи заплати са ценни за икономиката

Или защо Хюлет Пакард и САП Лабс дават за заплати колкото колоси като Мобилтел и Лукойл Нефтохим Бургас

13:06 | 28.07.11 г. 47
Защо производствата с високи заплати са ценни за икономиката

Традиционните класации на компаниите са по приходи или по печалба. Колко обаче плащат големите компании за персонал (заплати и осигуровки) и кои компании спомагат за решаване на проблема с производствата с ниска добавена стойност?

Оказва се, че аутсорсинг компании като Хюлет-Пакард Глоубъл Деливъри България Сентър ЕООД плащат за заплати и осигуровки много повече, отколкото Солвей Соди АД, Стомана Индъстри АД или Либхер-Хаусгерете Марица ЕООД.

Аутсорсинг компанията все още не е публикувала отчета си за 2010 г., но още през 2009 г. е платила 35,6 млн. лв. за 1 214 служители, а чрез партньорски фирми към нея са работили още 720 души, за които би платила още 21 млн. лв., ако плаща същите заплати като на своите 1 214 служители. За външни услуги дружеството е платило 33,3 млн. лв. през 2009 г., сред които са и разходите за партньорските фирми. Може да приемем, че компанията е платила за персонал общо около 56 млн. лв.

За сравнение, през 2010 г. Солвей Соди АД е платил на персонала 19,4 млн. лв., Либхер-Хаусгерете Марица ЕООД е с 22,4 млн. лв. разходи за персонал, а Стомана Индъстри - с 14,3 млн. лв.

Хюлет-Пакард Глоубъл Деливъри България Сентър ЕООД е близо до разходите за заплати на Мобилтел АД (74 млн. лв.) и дори Лукойл Нефтохим Бургас АД (78,5 млн. лв.).

Аутсорсинг компанията обаче има само 90 млн. лв. продажби годишно, спрямо 1,1 млрд. лв. за Мобилтел АД и 5,35 млрд. лв. за Лукойл Нефтохим Бургас АД, което сравнено с разходите за персонал показва големия дял на добавената стойност в тази компания.

Друга голяма аутсорсинг компания, а именно САП Лабс България ЕООД, плаща за персонал 25,1 млн. лв. през 2010 г. при общи продажби за 38,5 млн. лв., или 65,2% дял на разходите за персонал, тоест дял на разходите за персонал с 40 пъти по-голям от 1,5-1,6% при Нефтохим или Стомана Индъстри АД.

Подобен висок дял на разходите за персонал имат и Мусала Софт ООД (59,4%), Сирма Солюшънс АД (43,9%) и Информационно обслужване АД (46,63%).

Всички тези софтуерни компании са в София, което е една от причините за по-високия стандарт на населението в столицата.

Сравнително по-висок дял на разходите за персонал има и в туризма, като при Албена АД делът е 16%, или 12,7 млн. лв. за 2010 г.

Транспортните фирми Сомат АД и Дискордиа АД имат съответно 12% и 6,75% дял на разходите за персонал.

Възобновяемата енергия от вятър определено не е сред дейностите с голям дял на разходите за труд и съответно на добавената стойност, като например Калиакра Уинд Пауър АД е платила 238 хил. лв. за заплати и осигуровки през 2010 г., или едва 2,11% от реализираните 11,3 млн. лв. приходи от продажба на електроенергия.

Аутсорсингът, освен програмиране и кол-центрове, включва също така изпълнението на архитектурни и други инженерни услуги, както и на маркетинг и консултантски услуги за чужбина.

Разбира се, голяма част от ползата за местната икономика идва по линия на плащания на данък печалба, както и по линия на създадените работни места при доставчици на стоки и услуги.

Но големите разходи за персонал са едновременно резултат и причина за по-висока квалификация на работещите.
 

Дружество (данни за 2010 г., ако не е посочено друго) Разходи за
възнаграждения и осигуровки в млн. лв.
Продажби в млн. лв. Дял на разходите
за персонал към продажбите
Лукойл Нефтохим Бургас АД* 78,5 5 346,0 1,5%
Мобилтел АД 74,0 1 096,0 6,8%
Хюлет - Пакард Глоубъл Деливъри България Сентър ЕООД** (2009 г.) 56,0 90,0 62,2%
САП Лабс България ЕООД 25,1 38,5 65,2%
КЦМ АД 23,9 531,0 4,5%
Либхер-Хаусгерете Марица ЕООД 22,4 294,0 7,6%
Солвей Соди АД* 19,4 298,0 6,5%
Сомат АД* (2009 г.) 14,3 117,0 12,2%
Информационно обслужване АД 12,9 27,6 46,6%
Албена АД 12,7 79,0 16,1%
Стомана Индъстри АД* 11,5 710,0 1,6%
ОЦК АД 7,3 135,0 5,4%
Мусала софт ООД 4,9 8,3 59,4%
Сирма Солюшънс АД 3,6 8,2 43,9%
Дискордиа АД* 1,4 26,0 5,4%
Калиакра Уинд Пауър АД 0,2 11,3 2,1%

* Без разходите за възнаграждения като част от администрацията и продажбите, които не са уточнени.
** Разходите за персонал са 35,6 млн. лв., а други 21 млн. лв. са изчислени като разходи за персонал към партньорски фирми. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:57 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

47
rate up comment 0 rate down comment 0
eli_t
преди 12 години
Готино. Сравняват се търговският монополист "Лукойл", представител на олигопола в сферата на услугите -"М-тел", софтуерни компании, работещи на висококонкурентен пазар и производствени предприятия. Как се сравняват по показателя "Разход за възнаграждения" компании от различни сектори? Как се сравняват по същия показател компании, работещи при различна пазарна концентрация? И в крайна сметка - какъв е изводът от този набеден за анализ текст (публикуван е в "Анализи")? Защо производствата с високи заплати са ценни за икономиката? Може би ще последва продължение, в което тази теза ще бъде защитена (не я оспорвам).
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
46
rate up comment 0 rate down comment 1
Pokemon
преди 12 години
Всяко производство е ценно за икономиката, а да сравняваш разходите на компании в различни сектори е пълна глупост!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
45
rate up comment 0 rate down comment 0
bbzz24
преди 12 години
Вижте за какви топ и средни заплати работят в силикон валей с 40-50% данъци отгоре и създават продукти при това, а Вие говорите за по-високи нетни заплати в ХП Бг за поддръжка... http://***.ritholtz.com/blog/wp-content/uploads/2011/07/fffffff.jpg
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
44
rate up comment 0 rate down comment 2
silverbackbg
преди 12 години
Абсолютно аматьорска статия.1. НР Глобал Деливъри център набавя приходите си 100 % от съпорта на клиенти в чужди държави. Иначе казано софтуерен съпорт.2. Продадените продукти в България не влизат в бюджета на НР глобъл деливъри, а в бюджета на НР България, които като дружества са съвсем отделни фирми с отделен бюджет.Нямам представа от къде са взети тези цифри, но корелацията между тях е абсолютна 0. ZERO.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
43
rate up comment 5 rate down comment 1
Machete
преди 12 години
Браво за статията Мариане!Наистина си напипал темата, покрай нещата които се случват в Лукойл и говоренето колко е той ценен за българската икономика - и според мен трябва да се гледа кой колко оставя в 'народонаселението', или пък каква е добавената стойност като гледаме компании и казваме колко ценни са те. При Лукойл обаче абсолютните стойности са наистина големи, но хубаво е вече че има догонващи.иначе, малко по конкретно около aутсорсинг бранша - там си има плюсовете и минусите:HP деливери центъра и САП Лабс са така наречените 'captives' - имат много голям процент на съотношение на раздадени заплати, ама това е щото нямат доста други функции (търговски/маркетинг отдели, R&D, провизии, други) и парите който им се водят приходи са разходни бюджети на компаниите майки. За съжаление captives лесно се местят - в момента в който се вдигне себестойността на труда, тия центрове ще мръднат още на изток, и то много бързо. При рафинериите и големите предприятия не е така..
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
42
rate up comment 3 rate down comment 0
Ганчо Юрдечков
преди 12 години
Ти твърдиш, че в колцентъра на ХП отговарящ за испанските клиенти не знаят испански, за шведските клиенти - шведски и т.н., така ли? Виж обявите за работа на ХП и тогава спори.За какви гуровци става въпрос, какви неща измисляш? Най-обикновена работа, която би трябвало да може да се върши от всеки 3-токурсник от ФМИ. Нищо особено. Ама болшинството в рафинерията и такова ( или еквивалентно ) образование нямат.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
41
rate up comment 2 rate down comment 0
Zarev
преди 12 години
Ако позволите, статията е добра като анализ. Ако позволи Мариян да коментирам заглавието - не е точно. В капиталоемки индустрии - Лукоил, КЦМ и прочие, само амортизациите, които се начисляват в цената, а от там отиват в приходите са огромни. Обикновено там разходите за персонал не надхвърлят 10% включително и в световен мащаб. Мариян би се изненадал, че в в шивашко предприятие трудът, особено в ишлемето е до около 60% от приходите, което разбива теорията му. Затова ишлемето се мести от БГ в Молдова и на изток. Но пък едно общество има нужда от всичко - ако не са предприятия като Лукоил, КЦМ, Свилоцел да наемат нискообразовани, на възраст, от малцинствата и прочие ще настане социална революция. Един от проблемите на кризата е, че хората без образование които се видяха с пари покрай строителството от 2005/8 г. сега са на улицата.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
40
rate up comment 2 rate down comment 0
орк
преди 12 години
Чудя се как така пак има толкова неразбрали...Да не би класациите за 100-те най-печеливши фирми да са секторни? Или 100-те са най-големи продажби да са секторни?Чудя се как никой досега не се е сетил да направи класация като Мариян (за което го поздравявам), от която да се вижда коя компания колко пари вкарва през персонала си в потреблението.Разбира се, че класация на фирмите по размер или дял на добавената стойност щеше да е още по-ценна. Но и тази класация има стойност, и който не я вижда явно не е ходил на лекциите по макроикономика
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
39
rate up comment 0 rate down comment 0
Lazy
преди 12 години
Извинявай, но ми стана любопитно от къде ( ако не е тайна) са ти данните и по какво Телерик е най-голямата БГ ИТ компания
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
38
rate up comment 0 rate down comment 0
Lazy
преди 12 години
Ами някак си английски на техническо ниво е различно от "поне 2 езика". Като цяло аутсорс компаниите не изискват да си някакъв гений или гуру, дори напротив - по-важно им е да следваш утвърдените процедури и да си предвидим, отколкото да създаваш и измисляш някакви неща. А да сравняваш аутсорсинг бизнес с преработка на горива е наистина безсмислено.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още