IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Месец по-рано започва прибирането на розовата реколта в България

Изменението на климата измества цъфтежа на българската роза

11:39 | 25.05.24 г.
Автор - снимка
Създател
Снимка: БГНЕС/Ралица Белчева
Снимка: БГНЕС/Ралица Белчева

Месец по-рано започна прибирането на листенцата на прословутата българска роза. Това е исторически момент и рекорд по най-бърз цъфтеж на розите в България, което се дължи на изменението на климата, довело до по-топли и по-влажни пролети.

България е един от водещите световни производители на ароматно розово масло, което се използва в козметичната индустрия.

Най-доброто розово масло се произвежда в централната Долина на розите, където според историците розите са били култивирани като култури още от древна Тракия през 5-ти - 3-ти век пр. н. е.

Първата фабрика за розово масло е открита през 1820 г. в град Казанлък.

Процесът на производство на розово масло не е лесен. За един грам розово масло са нужни повече от 1000 розови листенца, които се берат на ръка рано сутрин, тъй като съдържанието на етерично масло е най-високо около 7 сутринта.

Венчелистчетата се използват и за производството на други продукти, включително розова вода, розово сладко, розов чай ​​и дори розова ракия.

Качеството на венчелистчетата и маслото е силно зависимо от метеорологичните условия, като комбинацията от топлина и влажност е решаваща.

Заради неотдавнашната мека зима и много топъл март розите започнаха да цъфтят по-рано тази година.

Обикновено масовият цъфтеж на розите в Долината на розите е между 10 и 20 юни, или поне така е било от 1987 г. насам.

(БГНЕС)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:40 | 25.05.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Земеделие виж още

Коментари

Финанси виж още