IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Спадът на строителната продукция достигна 40% за три години

Само за последните 12 месеца спадът е с 13,2%, като при гражданското/инженерното строителство той е 19,4%, а в сградното строителство намалението е 7,9%

13:02 | 08.09.11 г. 4
Спадът на строителната продукция достигна 40% за три години

Спадът на строителната продукция достигна 39,73% за трите години до юли 2011 г., показват изчисления на Investor.bg на база данни на НСИ.

До юли 2009 г. спадът е с 14,7% на годишна база, до юли 2010 г. - с нови 18,6% на годишна база и до юли 2011 г. - с още 13,2% на годишна база. Акумулираният спад е точно 39,73%.

По предварителни данни на НСИ, през юли 2011 г. индексът на продукцията в сектор Строителство, изчислен въз основа на сезонно изгладени данни, е с 0,9% под нивото от предходния месец.

Месечни изменения

През юли 2011 г. индексът на произведената строителна продукция, изчислен от сезонно изгладени данни, е под равнището на предходния месец, като продукцията от строителство на сгради намалява с 1,6%, докато при гражданското/инженерното строителство се наблюдава увеличение от 0,2%.

Годишни изменения

На годишна база намалението на строителната продукция през юли 2011 г. се определя предимно от отрицателния темп при гражданското/инженерното строителство, където спадът е 19,4%, изчислен от календарно изгладени данни, докато в сградното строителство намалението е 7,9%.

Индекси на строителната продукция (2005 = 100)

Синя линия: Индекс на строителната продукция - сезонно неизгладен
Лилава линия: Индекс на строителната продукция - сезонно изгладен

Графика: НСИ


 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:18 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

4
rate up comment 0 rate down comment 0
madcow
преди 12 години
И да и не ... за недовършените да, безумие, обаче довършените но необитавани рано или късно ще си намерят обитател. Като почнат да се разпродават активи на отдавна фалирали строителни "предприемачи" едва ли дори банките ще са толкова глупави че да си зарежат прибраните вече имоти ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 4 rate down comment 0
hellwitch
преди 12 години
нормализация на цените - да.Но въпреки строителния бум преди кризата, на практика, читави апартаменти няма. Въпреки това в някой квартали сградите са почти необитавани. Цялата глупост е, че се построиха много неща, които не се и няма да се използват.Т.е. 20%-на от строителството ще си остане чиста загуба - неизползвано или недовършено.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 5 rate down comment 0
mpy_yordanov
преди 12 години
Ако не беше строителството на магистрала Тракия и Марица нормализацията щеше да е още по-голяма.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 3 rate down comment 0
OPASEN
преди 12 години
Спад е драматично казано - нормално е да се каже нормализация ;-))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още