IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Рим готов да сдаде суверенитета в името на единно европейско правителство

Външният министър на Италия Франко Фратини заяви, че трябва да се работи усилено за формирането на европейско икономическо правителство

17:06 | 16.09.11 г. 1
<p>
	Италианският външен министър Франко Фратини. Снимка: Ройтерс</p>

Италианският външен министър Франко Фратини. Снимка: Ройтерс

Рим е готов да се откаже от суверенитета си, за да се създаде „истинско европейско централно правителство“ и да се сложе край на дълговата криза в еврозоната. Това заяви италианският външен министър Франко Фратини в навечерието на срещата на финансовите министри на държавите-членки на европейското валутно обединение в Полша, пише електронното издание EurActiv.com.

С изявлението си Фратини, който е и бивш еврокомисар, намекна за дълбочината на дълговата криза, както и за сериозността, с която тя се възприема в страната му.

„Различните държави имат различно виждане за европейския федерализъм. Италия е готова да се откаже от суверенитета си, ако е необходимо, за да се създаде истинско, единно европейско правителство“, каза Фратини пред Süddeutsche Zeitung.

"Трябва да работим усилено за формирането на европейско икономическо правителство. Вече не е достатъчно Европа да се води, като се събираме около масата на интернационално ниво“, допълни италианският външен министър, насочвайки вниманието към последните няколко спешни срещи, откакто дълговата криза в еврозоната ескалира.

Фратини призна, че подобни промени ще изискват промени в европейското законодателство. Същото преди време направиха германският канцлер Ангела Меркел и финансовият министър на страната Волфганг Шойбле.

Наскоро полският финансов министър Яшек Ростовски предупреди, че „заразата“ е заплаха за еврозоната и призова лидерите на държавите-членки да предприемат необходимите стъпки, за да се справят с кризата.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:05 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

1
rate up comment 3 rate down comment 3
Fi4eto
преди 12 години
Az i sega ne moga da stigna do niakoi ot sega6nite ni upravliava6ti bokluci a kvo ostava da sa na drugia krai na kontinenta. Globalizaciata do sega predloji bogatstvo i beznakazanost za mnogo tesen kryg ot hora haos i ma6inaci i ni6to smisleno. A tazi kriza e prosto predpostavka da si syzdadyt edna po dobre kordinirana mafiika v o6te po goliam ma6tab i o6te po trudni za dostigane bokluci. ostanaloto e prah v o4ite na slepite.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още