IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

HP отлага решението си за бъдещето на WebOS

Офертите за покупка не са убедили Мег Уитман в необходимостта от бърза продажба

10:54 | 10.11.11 г.
Автор - снимка
Създател
HP отлага решението си за бъдещето на WebOS

Hewlett-Packard ще вземе решение за бъдещето на мобилната операционна система  WebOS най-рано след няколко седмици. Това поне е заявила главният изпълнителен директор на компанията Мег Уитман на общо събрание на концерна според материал на The Verge.

„Наистина е важно да вземем правилното решение, а не да вземем бързо решение, което след време може да се окаже неудачно“, е заявила Уитман пред многобройни сътрудници на HP и  Palm.

„Ако HP се реши да запази WebOS, то това ще е за голям период от време, поне за няколко години“, казва Уитман.

В началото на седмицата се появиха слухове, според които HP вече търси купувач на поделението си WebOS. Предложенията на различни технологични фирми, сред които и Oracle, са за няколко стотин милиона долара. Това очевидно не е било достатъчно, за да убеди Уитман в нуждата от продажба.

Бъдещето на мобилната платформа е под въпрос, откакто в средата на август вече бившият главен изпълнителен директор Лео Апотекер заяви, че компанията ще преустанови бизнеса си с хардуер, базиран на WebOS. Тогава компанията прекрати и развитието на таблета Touchpad и на смартфоните Pre и Veer. При последваните разпродажби фурор предизвика преди всичко струващият 99 долара Touchpad.

Противно на първоначалните си изказвания, че ще продължи да работи по стратегията на предшественика си Апотекер, в края на октомври Уитман преразгледа намеренията му да раздели компютърния бизнес в ново подразделение и евентуално да го продаде. Оттогава се спекулира дали новият изпълнителен директор няма да направи завой и по отношение на плановете за WebOS.

През 2010 г. HP придоби Palm за 1,2 млрд. долара и така стана собственик и на платформата. Компанията обаче не успя, както и Palm преди това,  да направи от WebOS истинска конкуренция за Android на Google и iOS на Apple.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:26 | 06.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още