IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Т. Дончев: Догодина ще бъдат платени 4,5 млрд. лв. по европроекти

Евросредствата ще бъдат един от основните двигатели на икономиката през 2012 г., смята министърът по еврофондовете

16:10 | 16.11.11 г. 4
Автор - снимка
Създател
Т. Дончев: Догодина ще бъдат платени 4,5 млрд. лв. по европроекти

Реалистично е през следващата година да бъдат разплатени по проекти по оперативните програми общо около 4,5 млрд. лева, заяви министърът по управление на еврофондовете Томислав Дончев.

Изявлението му от парламентарната трибуна по време на обсъждането на държавния бюджет за 2012 г. на първо четене беше в отговор на изказвания на депутати от опозицията, които определиха като добро, но неизпълнимо планираното завишение на усвояването на средствата от ЕС с 80%. Предвиденото националното съфинансиране от бюджета е около 900 млн. лв. 

Дончев посочи, че заложените параметри се основават на факти. Има сключени договори по оперативните програми на обща стойност около 9 млрд. лв., част от които са изплатени. Изпълнението на други договори се очаква да стане през 2012 г. и по тях се предвижда да бъдат разплатени общо 4,5 млрд. лв.

Министърът изтъкна, че евросредствата представляват 5,6% от планирания БВП за следващата година и около 15% от общите бюджетни разходи. Което значи, по думите на Дончев, че евросредствата ще бъдат един от основните двигатели на икономиката през следващата година.

Томислав Дончев изрази увереност, че и държавната администрация, занимаваща се с еврофондовете, ще има съответния административен капацитет за ускорено усвояване на евросредства. За 2010 г. и 2011 г. нетно България е получила повече средства от ЕС, отколокото е платила като вноски, каза в заключение министърът.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:30 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

4
rate up comment 3 rate down comment 0
Батя
преди 12 години
Така сме в БГ. Само плювай, плювай и цъкай с език от страни.Всеки е специалист по всичко и може да дава тонове акъл :(
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 1 rate down comment 2
OPASEN
преди 12 години
До тук 2 бюджета видяхме как се гласуват и как се изпълняват - този няма да е по-добър.Имам опасения, обаче, че с този бюджет може да ни закопае батю Бойко, т.е. не само да се влоши положението, а направо да си е.е майката :-((Аз, лично, имам основателни притеснения, че мога да бъда ОГРАБЕН !!!То и до сега беше грабене, ама тоя път посягат на пенсионния ми фонд, а знаете как държавата управлява пари, още повече като знаем кой е на чело на държавата. Това го гледахме при бай Тошо, а бай Бойко като че ли същото ще направи... А става въпрос за няколко хиляди МОИ лева !!!Ама няма как - ГЕРБ трябва да събират кинти, че скоро идват избори!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 1 rate down comment 2
FINTA
преди 12 години
Е нормално де, все пак се обсъжда бюджета за следващата година! А това е "ще"! Предстои да видим. А аз все още продължавам да не разбирам тоя точно с какво се занимава? "Ще" видим дали "Ще" ги платят през 2012-та! "Ще" ги изтраем до тогава някак си...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 1 rate down comment 3
Грую Груев
преди 12 години
Уф, само ще, ще, ще и ще - и той започна с дитирамбите, а поне за него имах добро мнение. жалко, ама като тръгнеш с *** пожарникар и ти ставаш такъв :(:(:(Аз искам да живея сега - някой да каже нещо за сега, че ще-то не ме кефи много - тате каза, че ще ми купи колело, ама друг път.....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още