IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Протестите в Хонконг – свидетелство за дълбок поколенчески конфликт

По-младите се считат за икономически аутсайдери от възхода на Китай

14:03 | 29.09.14 г. 10
Автор - снимка
Създател
Протестите в Хонконг – свидетелство за дълбок поколенчески конфликт

Борбата за повече демокрация в Хонконг ескалира през уикенда до нова фаза и упражняване на насилие. Протестите изваждат на повърхността рязко икономическо и политическо разделение между поколенията, което би могло да повлияе за години напред на отношението на финансовия метрополис към континенталната част на Китай, пише в свой анализ Wall Street Journal.

През цялото лято студентите организират движения за демокрация в Хонконг и събраха около себе си хиляди, предимно млади поддръжници. По-младото поколение в китайския специален административен район насъбира все повече гняв. 

По-младите се възпремат като икономически аутсайдери от възхода на Китай. Те трудно се справят с покачващите се цени на имотите в Хонконг и се чувстват откъснати от една икономика, която е доминирана от няколко големи конгломерата. В сектора на услугите, като образованието и здравеопазването, те се чувстват притиснати в ъгъла от конкуренцията от континеталния Китай.

По-младото поколение не се е възползвало в същата степен като много от възрастните жители на Хонконг от икономическия възход на Китай. От своя страна, по-възрастното население, което през последните години се замогна в ролята на собственици на фабрики или недвижими имоти, се противопоставя категорично на протестите, които парализират града.

До демонстрациите на студентите се стигна, след като правителството в Пекин реши да ограничи политическите реформи и избирателното право в Хонконг. В неделя сутринта лидерът на най-известното протестно движение на града "Occupy Central" призова студентите за демонстрация пред седалището на местното правителство, където те и без това протестираха през последните два дни. "Occupy Central" си поставя за цел да блокира работата на икономическия и финансовия район в центъра на града. Както студентите, така и "Occupy Central" се застъпват за повече демокрация. 

Ръководителите на "Occupy Central" са най-вече университетски преподаватели на средна възраст и ветерани - представители на демократичните партии в града. В неделя те обаче ясно се разграничиха от студентите, които издигнаха лагер на площада.

Докато много жители на Хонконг симпатизират на студентите и ги подкрепят в тяхното протестно движение, те са по-скептично настроени към "Occupy Central". Сред жителите на Хонконг има широко недоверие по отношение на намеренията на Китай, но повечето от тях са срещу пряка конфронтация с Пекин. По-голямата част от жителите на града се изказваха остро в началото на септември срещу "Occupy Central", стана ясно от проучване на Университета на Хонконг.

Според анкетата на Chinese University of Hong Kong от миналата седмица 46,3% от населението са срещу "Occupy Central", докато 31,3% се припознават като техни поддръжници. Според проучването 47% от анкетираните на възраст под 24 години застават зад "Occupy Central" спрямо одобрение от 20,9 на сто във възрастовата група между 40 до 59 години.

Активистите от движението "Occupy Central" и студентите настояват за провеждането на преки избори за ръководител на местната администрация през 2017 г. Според плановете на Пекин през 2017 г. за първи път въобще жителите на Хонконг ще имат правото да участват в такива избори. Но според досегашните планове те ще могат да избират само измежду кандидатите, които предварително са одобрени от Комисия по номинациите, която до голяма степен е контролирана от китайското правителство.

Както показва анкетата от миналата седмица, 75,8% от жителите на Хонконг на възраст между 15 и 24 години са срещу този проект. При възрастовата група на 40-59 годишните едва 45,3% отхвърлят тези планове.

Много от хората от по-възрастното поколение твърдят, че Хонконг, който до неотдавна отдаваше сериозен приоритет на икономическите проблеми, не бива необмислено да се концентира върху политиката.

"Това е движещата сила за успеха на Хонконг", казва 66-годишният Уили Фун, председател на директорския борд на производителя на бельо Top Form International, която оперира фабрики в Китай. "Хората не вярват в политиката. Те вярват в правенето на пари". 

При това Фун има причина да не вярва на политическите лидери в Китай. Семейството му бяга от страната, когато Мао Дзъдун взима властта в континентален Китай. Неговите баба и дядо, които не са избягали, са били убити, защото са притежавали земя.

През юли Фун призовава в мейл 300 свои приятели и бизнес партньори да подпишат петиция, за да се разграничат от движението "Occupy Central". „Защото тяхното преследване на политически цели ще доведе само до обществен хаос и безредици в деловия живот".

Други се притесняват за това как Пекин ще отговори на протестите в Хонконг. "Това не е посланието, което предприемачите искат да изпратят", оплаква се 66-годишният Алън Земан. Той е допринесъл значително за развитието на квартала Лан Куай Фон, в който се разгръща нощният живот на града. Роденият в Канада предприемач  преди няколко години е приел китайското гражданство.

Междувременно някои от банките в района обявиха, че временно спират да работят заради ескалацията на насилието в мегаполиса. Демонстрантите блокираха ключова пътна артерия, водеща към административното сърце на града. В неделя полицията използва сълзотворен газ и палки, за да разгони десетки хиляди демонстранти. Доброволци барикадираха пътища и опитаха да попречат на полицията да ги обгради, вдигайки ръцете си във въздуха, за да покажат, че няма да бъдат агресивни. По-малки протести е имало и в някои търговски райони.

В изявление, публикувано на уебсайта на правителството, властите уверяват обществеността, че китайската армия няма да се намесва, както се спекулира, и призоваха хората да запазят спокойствие. Демонстрантите продължиха да блокират пътища в понеделник, като учебните заведения и банките в районите, засегнати от блокадите, останаха затворени. Ескалацията доведе и до спад на основния бенчмарк на борсата в автономната територия Hang Seng с 1,95 на сто до 23 216 пункта.

Същевременно според Ройтерс властите в Китай са блокирали заради протестите популярната услуга за обмен на снимки и видеоматериали Instagram. Според агенцията в местната социална мрежа Weibo, аналог на Twitter, фразата „Occupy Central” е била вкарана в „черния списък” на блокиранията. В социалните мрежи потребителите обаче вече са публикували доказателства, че полицаите са употребили сълзотворен газ и гумени куршуми.

Кадри от протестите вижте в галерията

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:46 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

10
rate up comment 3 rate down comment 2
michaelis
преди 9 години
Какво има да разбираме ве мои, какво ше напраат на най-големия си кредитор, на ръката която ги рани тея американски нещастници? Аз даже съм удивен, че тея наглеци надигат и нос в Конга и партията ги чака така търпеливо без разстрели ....:)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 3 rate down comment 3
michaelis
преди 9 години
Ше има санкции, ама после жълтурите нема нужда да се напрягят, само една бесна разпродажба на US treasuries и пичовете са банкрут за нема и 5 мин. После па ше треа да приемаме и американски бежанци, кво да прайм нали са ни братя ... :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 3 rate down comment 1
Ricco
преди 9 години
Геронтокрацията е един от големите проблеми на нашето време!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 2 rate down comment 0
hex
преди 9 години
Предполагам, че под студенти в източника на иформацията се няма предвид единствено обучаеми от ВУЗ, а и ученици. В емисиите на информационните агенции е отбелязано, че към студентския протест са се присъединили и гимназистите. И там е работата, че като имаш капитал, образование и препоръки те третират другояче.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 6 rate down comment 5
Моабет да става
преди 9 години
Като процент тези които работят и учат в чужбина са малко. А и тези в чужбина едвали окупират центъра на Хонконг. На всички е било ясно че Хонконг се връща на Китай след изтичане на договора. Тези които приемат промяната добре. Тези които не я приемат да заминават. Само че в чужбина ги третират като китайци не като Хонкогци :(
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 8 rate down comment 6
hex
преди 9 години
Роденият в Хонг-Конг казва за себе си, че е от Хонг-Конг, а не от Китай. Те се чувстват и смятат за други, и са други. Раснали са в пари и демокрация, а това дава много по-различно мислене от продукта на компартията. Младежът от Хонг-Конг обикновено учи и работи в чужбина. Семейството му е имотно и има освен бизнес и собствености зад граница. Те са членове на скрити, но влиятелни организации в бизнеса и политиката. Капиталът на Хонг-Конг е със значително влияние в света.Такива хора не могат да бъдат нито купени от ЦРУ, нито подчинени от комунистите. По-скоро е възможно обратното.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 3 rate down comment 7
Internet
преди 9 години
Накрая китайците ще натрепат добре агентите на ЦРУ, ще обесят ръководителите и ще пратят на поправителен лагер останалитеИ с тази цветна революция ще се приключиТолкова
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 5 rate down comment 7
Internet
преди 9 години
Накрая китайците ще натрепат добре агентите на ЦРУ, ще обесят ръководителите и ще пратят на поправителен лагер останалитеИ с тази цветна революция ще се приключиТолкова
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 7 rate down comment 6
abdul
преди 9 години
Скоро ще разбереш. Много скоро.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 13 rate down comment 10
0pk
преди 9 години
Къде са УСА да накажат това жестоко погазване на човешките права? Тази суперсила - стожер на световната демокрация, защо не обявява санкции и не нанася въздушни удари? А да забравих, заети са да бомбардират брадясали бабаити в пустините.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още