IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Акциите на Алкомет поскъпнаха с 4,8%, а на Еврохолд изтриха 3,9% от цената си

Най-големият губещ по време на сесията в понеделник се оказа Индустриален Холдинг България АД със спад на цената на книжата от 8,6%

18:29 | 13.03.17 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Очаквано фокусът по време на търговската сесия в понеделник беше насочен към новите попълнения в основния борсов индекс на БФБ - SOFIX, както и върху изпадналите от състава му.

Еврохолд влезе в основния индекс в края на миналата седмица за сметка на Индустриален холдинг България АД, но акциите и на двете дружества днес поевтиняха.

ОБОБЩЕН ОТЧЕТ ЗА ПЕРИОД:
От началото на годината
Индустриален холдинг България всъщност е най-губещото дружество в първия ден от седмицата. Холдингът понижи цената на книжата си с 8,6% до 0,90 лв. за брой, следван от Доверие Обединен Холдинг АД със спад от 5,2% до 1,82 лв. На трето място е Еврохолд, чиито акции поевтиняха с 3,9% до 0,78 лв., след като компанията попадна във фокуса на вниманието заради въпроса заслужено ли е мястото й в SOFIX.

Трейс Груп също влиза в Топ 5 на губещите днес с понижение в цената от 2,2% до 4 лв.

Алкомет, другата компания под светлината на прожекторите, която влезе в основния индекс, измествайки Трейс, днес приключи сесията с ръст от 4,8% до 20,45 лв. Тя не беше най-поскъпващата акция за деня, но все пак от всички „замесени“ единствена се оцвети в зелено и беше най-търгуваната – с оборот от 230,8 хил. лв.

Преди нея на първо място по ръст е Проучване и добив на нефт и газ АД с покачване от 7%. Сред поскъпналите в понеделник са и Агрия Груп Холдинг с ръст от 1,7% и Софарма Трейдинг с повишение от 1,2%.

ОБОБЩЕН ОТЧЕТ ЗА ПЕРИОД:
От началото на годината
По изтъргуван обем след Алкомет се нарежда нейният конкурент за място в SOFIX – Трейс Груп с 226,2 хил. лв., следвани от Химимпорт на трета позиция с 56,7 хил. лв. и Евроинс на четвърто място с 28,3 хил. лв. Еврохолд е пети с 21,2 хил. лв. изтъргуван обем.

Като цяло днес в SOFIX тенденцията беше по-скоро насочена към червената територия – 7 компании понижиха цената на акциите си, при четири имаше ръст, а други четири приключиха деня без промяна.

С понижението си от 0,87% индексът на най-ликвидните компании на БФБ падна под 620 пункта, като затвори на ниво от 619,460 пункта.

Като цяло денят за индексите на БФБ беше по-скоро негативен, като единствено секторният BGREIT записа минимален ръст от 0,08%. BGBX40 се понижи с 0,44% до 122,94 пункта, а BGTR30 отчете спад от 1,09% до 491,62 пункта. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:02 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още