IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

БФБ организира посветена на SEELink среща за инвеститори

Инвеститори и заинтересовани страни ще могат да се запознаят с платформата на виртуална среща

12:41 | 09.05.16 г. 3
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс архив</em></p>

Снимка: Ройтерс архив

Българска фондова борса - София (БФБ) организира първа виртуална среща с инвеститори и заинтересовани страни, посветена на регионалната платформа за търговия с ценни книжа – SEELink, съобщиха от оператора.

Срещата ще протече под формата на интерактивен уебинар, на който ще бъдат представени основните характеристики на  SEELink и възможностите за търговия, които платформата предоставя.

Дебатът ще се проведе на 10 май 2016 г. (вторник) от 10:30 часа, като за участие в него е необходима регистрация на интернет страницата на БФБ-София.

Припомняме, че в регионалната платформа за търговия на ценни книжа SEE Link участват борсите в София, Скопие и Загреб, а заявления за присъединяване подадоха и борсите в Белград, Любляна и Баня Лука, както и тази в Атина. Заедно с трите борси на България, Македония и Хърватия, учредили проекта, насочен към интегрирането на локалните капиталови пазари, SEE Link ще обхваща 7 пазара. 

Целта на платформата е да осигури достъп за инвеститори и местни брокери до регионален пазар, който за момента е с капитализация над 26 млрд. евро, близо 400 ценни книжа, налични за търговия, а 25 инвестиционни посредници и банки изявиха готовност за свързване с платформата.

В интервю пред Bloomberg TV Bulgaria от началото на април изпълнителният директор на БФБ-София Иван Такев разкри, че и борсата в Букурещ проявява интерес към SEE Link, но предстои да разберем дали и Румъния ще се присъедини.

Още от края на март регионалната платформа за търговия с ценни книжа SEE Link е в техническа готовност да започне работа. Тя е създадена с подкрепата на финансиране от Европейската банка за възстановяване и развитие в размер на 540 хил. евро.

От 1 април стартираха и двата индекса на сините чипове SEE LinX и SEE LinX EWI, които се състоят от 10-те най-активно търгувани компании, листвани на трите борси, учредили платформата.

В предаването „InvestOr“ по Bloomberg TV Bulgaria главният изпълнителен директор на УД „Конкорд Асет Мениджмънт“ АД и член на Управителния съвет на Българската асоциация на управляващите дружества Петко Вълков определи създаването на платформата като „приятна изненада“ . По думите му чрез новата платформа се целят два ефекта – по-лесен достъп на родните инвеститори до други пазари в региона и елиминиране на част от недостатъците на българската сетълмент система. 

Повече по темата четете тук

Темата за борсовата платформа SEE Link във форума следете тук

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:12 | 07.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

3
rate up comment 0 rate down comment 0
ceneto
преди 7 години
http://***.bse-sofia.bg/?page=News&newsID=97744 Линк за уебинара, че в статията има няколко линка ама не и най-съществения
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 1 rate down comment 3
THE TRADER
преди 7 години
Каква платформа, какви 5 леФа???!! Такова животно нЕма! А индексите се изчисляват сигурно по търговията сега на борсите, от които са акциите в състава им!??!!! Това тук не е изобщо ясно кога въобще ще има реална търговия и реална платформа, най-вече с реални участници!!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 3 rate down comment 0
tony1975
преди 7 години
разгеле!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още