IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Индексите на БФБ запазват посоката "на север"

ETF-ът върху SOFIX, Алтерко и огромните резерви от кеш у инвеститорите ни дават основание да сме умерени оптимисти, коментира Христо Арнаудов

18:06 | 26.10.16 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив, Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив, Ройтерс

Индексите на Българската фондова борса (БФБ – София) приключиха търговията в сряда изцяло на зелена територия.

Индексът на 15-те най-ликвидни компании SOFIX нарасна с 0,09%, след като през по-голяма част от сесията беше оцветен в червено.

Така родният бенчмарк подобри рекордните стойности, достигнати вчера, и надмина границата от 518 пункта. 

По-широкият BGBX40 прибави 0,32% към стойността си до 98,63 пункта. Секторният BGREIT се покачи с 0,13% до 103,61 пункта, а равнопретегленият BGTR30 се повиши с 0,75% до 412,67 пункта.

"Основното, с което може да бъде запомнена борсовата сесия днес, е нарасналият оборот в сравнение с предходните дни, както и увеличените обеми при някои от водещите акции на пазара като Химимпорт, Монбат и Фонд за недвижими имоти България АДСИЦ", коментира пред Investor.bg Христо Арнаудов, брокер в „Интеркапитал Маркетс“.

„Явно е, че чрез борсово търгувания фонд върху SOFIX може да бъде намерен катализатор за привличане на дългоочакваните инвеститори и увеличение на ликвидността“, смята той.

По думите му друго, което може да предизвика интерес, са предстоящите индивидуални отчети и отзвукът, който те ще породят у пазарните участници.

„Едни добри резултати от водещите компании на борсата, индикации за каквито вече имаме от някои от дружествата в предварителните им прогнози, ще затвърдят позитивния тренд от началото на есента“, обясни Арнаудов.

Според него това, заедно с доброто начало на ETF-a върху SOFIX, успешното публично предлагане на „Алтерко“ АД и огромните резерви от кеш у институционалните и индивидуалните инвеститори, ни дават основание да сме умерени оптимисти и да очакваме движението в посока „на север“ да продължи и в идните дни и месеци.

Оборотът на регулиран пазар възлезе на 1,467 млн. лв. след 255 сделки с 38 емисии. Запазва се тенденцията от последните няколко дни – днес отново печелившите бяха повече от губещите, като акциите на 21 дружества поскъпват, книжата на 10 дружества поевтиняват, а при 7 компании не се отчита промяна в цената.

ОБОБЩЕН ОТЧЕТ ЗА ПЕРИОД:
От началото на годината
Най-търгуваното дружество
за деня е Химимпорт АД, като след 68 сделки оборотът достигна 520,2 хил. лв. На второ място по изтъргуван обем е Болкан енд Сий Пропъртис АДСИЦ с 494,8 хил. лв., следван от Фонд за недвижими имоти България АДСИЦ със 178,3 хил. лв. Монбат се нарежда на четвърто място с 85,3 хил. лв., а Топ 5 затваря Форуком Фонд Имоти АДСИЦ с 24 хил. лв.

ОБОБЩЕН ОТЧЕТ ЗА ПЕРИОД:
От началото на годината
Най-печелившото дружество
за деня е Доверие Обединен Холдинг АД, след като цената на акциите му нарасна с 16,9% до 0,89 лв. На второ място е Елана Агрокредит с ръст от 3% до 1,26 лв. , а на трета позиция е Фонд за недвижими имоти България АДСИЦ, след като книжата му поскъпнаха с 2,1% до 2,05 лв. На следващо място се нарежда Индустриален Капитал Холдинг АД с покачване в цената от 1,2% до 4 лв. , а БТФ Expat Bulgaria SOFIX UCITS ETF отчете повишение в цената от 1,2% до 1,04 лв.

Макар и с голям оборот най-губещото дружество за деня е  Болкан енд Сий Пропъртис АДСИЦ. Акциите му поевтиняха с 1,4% до 14,30 лв. На втора позиция е Трейс Груп Холд АД  със спад от 0,6% до 5 лв., а на трето място е Стара планина холд АД, след като книжата на холдинга поевтиняха с 0,4% до 5,16 лв.  

Денят отново премина без особено много корпоративни новини, като погледът все повече се фокусира върху индивидуалните отчети за третото тримесечие. 

Днес стана ясно, че дружествата от икономическата група на Монбат АД са реализирали през септември 2016 г. консолидирани нетни приходи от продажби в размер на 25,405 млн. лв., което представлява увеличение от 18,9% в сравнение със същия месец на 2015 г.

В същото време КРЗ „Одесос” АД приключва третото тримесечие на годината с печалба в размер на 3,763 млн. лв., което е спад от 36,04% спрямо печалбата от 5,883 млн. лв. година по-рано.

Отчетът на Слънчев ден АД показа 31,57% ръст на нощувките на годишна база до 74 056 за деветмесечието на 2016 г.

Синергон Холдинг АД увеличи капитала на дъщерното си дружество Синергон карт сервиз ЕООД. Капиталът е увеличен от 1,036 млн. лв. на 1,336 млн. лв.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:06 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още