IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Кодексът за корпоративно управление - прекроен с мисъл за малките акционери

Новите принципи за добро корпоративно управление на публичните компании трябва да бъдат приети във всички членки на Г20 и ОИСР

15:56 | 15.06.16 г.
Автор - снимка
Редактор
Кодексът за корпоративно управление - прекроен с мисъл за малките акционери

Националната комисия за корпоративно управление прие промени в Националния кодекс за корпоративно управление след доклад на Организацията за икономическо сътрудничество и развитие (ОИСР) до финансовите министри и гуверньорите на централните банки на Г20 през септември 2015 г., съобщи комисията чрез БФБ–София.

Предложените през есента промени трябва да бъдат заложени в законодателствата на всички държави членки на Г20 и ОИСР с цел да бъдат защитени правата на миноритарните акционери.

От комисията посочват, че промените са свързани с избягване на конфликт на интереси между корпоративния мениджмънт и дружеството, както и с подобряване на прозрачността чрез приемане на правила за разкриване на периодична и инцидентна информация.

Обхватът на кодекса е разширен така, че да включва дейността на дружества, които съхраняват и управляват портфейли от името и за сметка на клиенти като институционални инвеститори, довереници, попечители.

Извършени са промени за подобряване спазването на правата на акционерите в публични компании от институционалните инвеститори, доверениците, попечителите, както и при международен крос-листинг.

Комисията посочва още, че обхватът на кодекса е разширен, така че да включва регулираните пазари, когато дадено дружество се търгува на повече от един регулиран пазар и да осигури релевантна пазарна информация на акционерите.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:09 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още