IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Кои са най-успешните договорни фондове в България

Investor.bg класира 80 фонда, които са разделени съгласно рисковия им профил в 7 категории

15:59 | 21.11.16 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Кадър от церемонията по награждаването. <em>Снимка: Investor Media Group</em></p>

Кадър от церемонията по награждаването. Снимка: Investor Media Group

„Конкорд Фонд-6 Паричен“ на УД "Конкорд Асет Мениджмънт" и „Алфа Ликвидни средства“ на УД "Алфа Асет Мениджмънт" са най-добрите фондове в категорията „Фондове на парични пазари“ на първата годишна класация за най-успешните договорни фондове в България на Investor.bg. Лидерското място се поделя от двете фирми, тъй като те получават равни точки при оценката си – 2,325 точки (повече за методологията вижте по-долу, б. ред.).

Класацията беше представена в рамките на петото издание на Investor Finance Forum, като за нея бяха използвани данни за 109 договорни фонда, управлявани от 24 дружества.

„Изключително щастлив съм да представя победителите в тази класация и да обявя също, че тя ще стане традиционна и ще бъде подготвяна всяка година“, каза главният редактор на финансовия сайт Бойчо Попов.

„ОББ Платинум облигации“ на "ОББ Асет Мениджмънт" АД - част от групата на NBG - Национална Банка на Гърция, е победител в категорията „Фондове в облигации“, събирайки 9,875 точки в крайното класиране. Негови подгласници са „Елана Фонд Свободни пари“ на УД „ЕЛАНА Фонд Мениджмънт“ и „ЦКБ Гарант“ на „ЦКБ Асетс Мениджмънт“ с 9,325 и 8,000 точки.

В категорията „Смесени-консервативни фондове“ победител с 4,250 точки е „Елана Еврофонд“ на създадения още през 2002 г. УД „ЕЛАНА Фонд Мениджмънт“. Второ и трето място печелят „ПИБ Гарант“ на  ПФБК Асет Мениджмънт АД и „Капман Фикс“ на “Капман Асет Мениджмънт” АД със съответно 3,675 точки и 3,425 точки.

„ЕЛАНА Фонд Мениджмънт“ спечели наградата и в следващата категория - „Смесени-балансирани фондове“,  където победителят бе техният фонд „Елана Балансиран Евро фонд“ със 17,175 точки в класирането. На второ място остана „Капман Капитал“ с 15,775 точки, а третото бе за „Елана Балансиран Долар фонд“ с 15,600 точки.

В категорията „Фондове в акции – България“ победител е „ОББ-Премиум Акции“ на  "ОББ Асет Мениджмънт" АД, който набра общо 14,700 пункта. Подгласник е „Капман Макс“ с 14,225 точки, а на трето място остана „ДСК Растеж“ с 13,250 точки.

Адванс Инвест“  на УД „Карол Капитал Мениджмънт“ печели надпреварата в категория „Фондове в акции – развиващи се пазари“ с общо 8,000 точки. На второ място отстъпи „Тексим Балкани“ на „Тексим Асет Мениджмънт”, който събра 7,100 пункта, а третото място е за „Адванс Източна Европа“ на „Карол Капитал Мениджмънт“ с 6,425 точки.

Последната категория "Фондове в акции - глобални" бе спечелена от „ОББ Патримониум Земя“ на "ОББ Асет Мениджмънт" АД с общо 9,825 точки, изпреварвайки „Алфа Избрани акции“ на "Алфа Асет Мениджмънт" ЕАД и „ПИБ Авангард“ на ПФБК Асет Мениджмънт АД съответно с 9,275 пункта и 7,475 пункта.

Годишната класация на договорните фондове в България е изготвена за договорни фондове, управлявани от дружества, които са членове на Българската асоциация на управляващите дружества (БАУД). Основната причина за този генерален избор е фактът, че на страницата на БАУД се предоставя ежедневно унифицирана публична информация за НСА/дял (нетна стойност на активите на един дял) за всеки договорен фонд.

Класацията се изготвя според пет основни критерия.

Изборът им е предопределен от желанието на Investor.bg да достигне до продуктите на пазара в страната, които не само са се представили най-добре през последните месеци, но и са отчели сравнително добри резултати през последните 3 календарни години (минимален препоръчителен инвестиционен хоризонт за по-нискорисковите продукти).

Критериите са следните:

Доходност от началото на годината (към 31.10.2016). Изборът на дата се предопределя от желанието да се използва представянето на договорните фондове към последния приключил календарен месец преди ежегодната. Изчислява се като НСА/дял към 31.10.2016 г. се раздели на НСА/дял към 31.12.2015 г. (съответно последен работен ден на предходната година) по данни на БАУД.

Стандартно отклонение за последната една година (към 31.10.2016), изчислено по методологията на БАУД. Стандартното отклонение е измерител на нивото риск. Отразява колебанието в нетната стойност на активите на един дял, респ. на доходността на един фонд за период от 1 година.  Πo-виcoĸoтo cтaндapтнo oтĸлoнeниe пoĸaзвa пo-pиcĸoвo yпpaвлeниe нa фoндa.

Анюализирана доходност през последните 3 календарни години (към 31.12.2015) – изчислява се на база стойностите на НСА/дял към 31.12.2015 г. (съответно последен работен ден на предходната година) и НСА/дял към 31.12.2012 г. (съответно последен работен ден на предходната година). Анюализирането представлява превръщане на стойност, изчислена за период, по-голям от 1 г., в годишна стойност.

Коефициент на Шарп (към 31.12.2015), на база анюализирана доходност през последните 3 календарни години. За безрискова норма на възвръщаемост за периода се използва средната стойност на индекса EONIA (ефективен лихвен процент по овърнайт депозити в евро). Индексът се изчислява и обявява ежедневно от Европейската централна банка и стойностите му се публикуват в интернет. Коефициентът на Шарп измepвa нивoтo нa възвpъщaeмocт нa вcяĸa дoпълнитeлнa eдиницa пoeт pиcĸ. Πo-виcoĸитe cтoйнocти нa пoĸaзaтeля пoĸaзвaт, чe дoxoднocттa e пocтигнaтa пpи пo-ниcĸи нивa нa pиcĸ.

Такса управление на ДФ към 31.10.2016 г. - използвани са публични данни от Проспекти на ДФ и/или предоставени данни от участниците в класацията.

Теглата на критериите са определени по същественост. Такса управление е избрана с цел да се покаже колко конкурентен е даден продукт на пазара. Теглото на такса управление в крайното класиране е 10%.

Останалите четири критерия са оценени с еднакви тегла – 22,5%, за да се отрази както представянето от началото на годината, така и резултатите им през последните 3 календарни години. Така общият сбор на всички тегла е 100%.

Във всяка категория фондовете получават точки на база своето представяне, като броят точки зависи от заетото място. Например – оценяваме 3 фонда. Първото място получава 3 т., второто – 2 т., а третото – 1 т. след това точките в категорията се претеглят с посочените по-горе тегла. Общият максимален резултат е равен на броя фондове, сравнявани в дадена категория.

При изготвянето на класацията са използвани данни за 109 договорни фонда, управлявани от 24 управляващи дружества. Поради заложените критерии във финалното класиране участват договорните фондове, създадени преди 31.12.2012 г., 80 фонда, които са разделени съгласно рисковия им профил в 7 категории:

Фондове на паричните пазари – 3 бр.

Фондове в облигации – 12 бр.

Смесени-консервативни фондове – 5 бр.

Смесени-балансирани фондове – 20 бр.

Фондове в акции – България – 18 бр.

Фондове в акции – Развиващи се пазари – 10 бр.

Фондове в акции – Глобални – 12 бр.

Разделението е на база критериите на БАУД, по данни на БАУД и участниците в класацията. Фондовете в акции, като най-рисков тип фондове, са разпределени и в 3 допълнителни категории на база географски принцип.

Договорните фондове, управлявани от „Селект Асет Мениджмънт“ ЕАД, участват в калкулациите по изготвянето на годишната класация, но техните позиции не са представени в нея. Това се налага поради обстоятелството, че финансовият директор на Investor Media Group е изпълнителен директор на УД „Селект Асет Мениджмънт“ ЕАД.

INVESTOR Finance Forum се проведe с подкрепата на ActivTrades, Пощенска банка, ЕЛАНА Финансов Холдинг, Euro-Finance, Admiral Markets, Karoll, BenchMark, Sirma Group, BISAM, Индустриален Холдинг България, ПОК Доверие. Форумът се проведе с партньорството на институционалните партньори БФБ, АДВИБ, АТБ, БАЛИП, БАУД, БАДДПО и с медийното партньорство на See News, Smartmoney.bg, Forexnews.bg, сп. Мениджър, Forbes Bulgaria. Технологичен партньор на форума е Dell, а партньор за провеждане на коктейла The Macallan.

 

 
Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:25 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 1 rate down comment 5
Boicho Popov
преди 7 години
Просто такава бе преценката на редакцията.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 7 rate down comment 0
Eon
преди 7 години
Договорните фондове, управлявани от Селект Асет Мениджмънт ЕАД, участват в калкулациите по изготвянето на годишната класация, но техните позиции не са представени в нея. Това се налага поради обстоятелството, че финансовият директор на Investor Media Group е изпълнителен директор на УД Селект Асет Мениджмънт ЕАД.Защо не участват? Това е статистика, не е конфликт на интереси?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още