IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Зайцева: Двата нови сегмента на БФБ отварят вратата за увеличаване на приходите

Всички предприети инициативи ще подобрят интереса към борсата, коментира брокерът на СИС

18:16 | 18.07.17 г.
<p>
	<em>Снимка: Олег Попов Investor Media Group</em></p>

Снимка: Олег Попов Investor Media Group

Българският пазар посрещна изцяло на червена територия новината за предстоящата търговия на държавни ценни книжа на БФБ – София от октомври.

Основният индекс SOFIX изтри 0,54% от стойността си във вторник до 707,10 пункта. По-широкият BGBX40 се понижи с 0,41% до 133,57 пункта, секторният BGREIT отчете спад от 0,23% до 114,96 пункта, а равнопретегленият BGTR30 отписа от стойността си 0,29% до 539,90 пункта.

Новините около борсата през последните дни са посрещнати с вяла търговия. Във вторник оборотът на регулиран пазар бе едва 211,1 хил. лв. Лидер по оборот е Софарма с 30,5 хил. лв. Най-печелившата компания е БФБ – София с ръст от 1% в цената на акциите до 3,69 лв.

„През последните седмици станахме свидетели на поредица от новини, свързани с Българската фондова борса. И двете съобщения, които борсата направи наскоро – относно активната работа по създаването на вторичен пазар за държавни ценни книжа, както и съвсем актуалната новина за стартиралата процедура и полученото съгласие за придобиване на "Българска независима енергийна борса" ЕАД – са положителен сигнал за българските инвеститори“. Това коментира пред Investor.bg старши брокерът на инвестиционния посредник „София Интернешънъл Секюритиз“ (СИС) Галина Зайцева.

По думите ѝ и двете инициативи ще разширят сегментите на инструменти и продукти, с които оперира пазарът, а това ще е фактор, който ще събуди интереса на институционалните инвеститори към БФБ. 

„Ако разглеждам перспективите пред самия оператор като публично дружество, смятам, че и последните движения в цената на акциите му - 20% ръст за последните две седмици - отразяват положителните нагласи на инвеститорите към плановете за развитие на българския капиталов пазар“, обясни тя.

„Планираните два нови сегмента директно отварят вратата за увеличаване на приходите през идните години, а за дружеството това ще е добре дошло“, посочи Зайцева.

Тя изрази увереност, че екипът на оператора има готовност да поеме управлението на новите сегменти, като допълни, че ако има пречки по гладкото им мигриране, те няма да дойдат от Борсата.

„Без да изпадам в подробности, активно се работи и по сегмента BSE International, който ще даде възможност на българските инвеститори да търгуват и чуждестранни акции директно на БФБ – София“, отбеляза още Зайцева.

По думите ѝ предстоят много срокове, много промени. „За съжаление повечето детайли все още не са разкрити. Например около придобиването на енергийната борса има много неясноти, най-малкото относно процеса на придобиване, сроковете, свързани с това, и не на последно място – интеграцията на двата оператора“, заяви тя.

Въпреки това мнението ѝостава, че всички предприети инициативи ще подобрят както интереса към Борсата, така и приходната ѝ част, а в крайна сметка - и финансовите резултати на дружеството. „Това няма как да се случи от днес за утре, но най-важните стъпки вече са направени“, коментира брокерът на СИС.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:44 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още