IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Засилени разпродажби на БФБ, индексите спадат по над 1%

Негативните настроения идват на фона на предложението за избор между държавно и частно пенсионно осигуряване

12:59 | 16.12.14 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Засилени разпродажби на БФБ, индексите спадат по над 1%

Индексите на БФБ започват със спадове днешната сесия, след пониженията във вчерашната, както следва: SOFIX (-1,4%) до 531,48 пункта, BG40 (-1,3%) до 106,20 пункта, BGTR30 (-1,6%) до 412,32 пункта и BGREIT (+0,8%) до 97,81 пункта.

В началото на сесията има сключени сделки с 38 емисии акции, като съотношението печеливши/губещи е 4/27, а при 7 позиции няма промяна.

Негативните настроения идват на фона на предложението за доброволен избор къде да се осигуряват родените след 1959 г. – в НОИ или в частен фонд. Опасенията са, че част от активите на пенсионните фондове, възлизащи на около 8 млрд. лв., ще се насочат към държавното осигуряване, което ще изтегли инвестиции от икономиката и чрез фондовия пазар.

„Воплите, че ще има срив в капиталовия пазар, не отговарят на истината, а и размерът на нашия капиталов пазар не е кой знае какъв“, заяви днес председателят на бюджетната комисия в парламента Менда Стоянова.

"Доколкото публикуваният текст за законови промени не задължава гражданите да прехвърлят сметките си към осигурителния институт, не очаквам това да натежи пряко на фондовата борса. Ако бъде прието обаче, решението ще бъде знаково за бъдещите намерения на правителството относно втория пенсионен стълб, така че дългосрочният ефект би могъл да бъде по-осезаем", коментира вчера за Investor.bg Владислав Панев, председател на СД на УД Скай управление на активи.  

След два часа търговията на регулирания пазар на акции на БФБ възлиза на 560 хил. лв., като с оборот над 50 хил. са Монбат (+0,3%) – 192 хил., М+С Хидравлик (-2,2%) – 65 хил. и Химимпорт (-3,3%) – 56 хил.

От дружествата с оборот над 5 хил. лв. с най-голямо повишение засега са акциите на Фонд за недвижими имоти България АДСИЦ (+1,7%), а с най-голям спад са книжата на ПИБ (-5,9%), ЦКБ (-4%) и Стара планина Холд (-3,7%).

Основните индекси на водещите европейски борси отчитат повишения в рамките на 0,5-0,8% в ранната търговия. Те започнаха сесията разнопосочно, като продължаващият спад в цените на петрола засенчва умереното поскъпване на банковите акции.

Щатските борси вчера се понижиха също с оглед на поевтиняващия петрол, който не бе компенсиран от добрите данни за индустриалното производство в САЩ.

Борсата в Шанхай отсрами азиатските пазари днес, като основните индекси на континента спаднаха рязко под натиска на продължаващото поевтиняване на петрола.

* Информацията е актуална към 12:10 часа.

Пълна информация за протичането на борсовата сесия на БФБ

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:05 | 02.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още