IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Плажовете и морските води по Черноморието не са мръсни, твърдят от Слънчев бряг

Независима организация и лицензирана фирма следят за чистотата на водата и всички нейни показатели на Южния плаж в Слънчев бряг

10:58 | 15.06.16 г.
Плажовете и морските води по Черноморието не са мръсни, твърдят от Слънчев бряг

Изнесените данни, че плажовете и морските води по цялото Черноморие са мръсни, не отговарят на истината. Това посочват в съобщение до медиите от управата на южната ивицата в Слънчев бряг. Според тях става въпрос за „злостни инспирации на субекти, които имат интерес да се хвърли петно върху българските курорти по цялото Черноморие”.

Южен плаж - Слънчев бряг е образец за перфектно поддържана плажна ивица, а водата е с възможно най-добри показатели, казва се в съобщението. Напомня се, че от години, включително и през настоящата, Южен плаж е удостоен с международния приз "Син флаг" - награда, която гарантира, че са покрити всички световни стандарти, включително и изискванията за екологична чистота.

"Синият флаг" не е просто награда, а признание, че носителят отговаря на 32 строги критерия, сред които са чиста морска вода, чист пясък, показатели на въздуха, сигурност на плажа и много други, отелязва се в писмото. 

От Южен плаж - Слънчев бряг цитират данни от последните изследвания на крайбрежните води от контролните органи, които са международно признати. Според тях от общо определените 91 зони за къпане над 91% са с отлично качество, а 7,5% с добро качество. Според тристепенната скала за оценка едва 1% от крайбрежните води у нас са с недобри показатели. 

От Слънчев бряг смятат за некоректно да се правят кардинални изводи за цялото българско Черноморие само заради един единствен случай – за Офицерския плаж във Варна.

На Южния плаж в Слънчев бряг се извършват ежеседмични изследвания и замервания от независима организация  и лицензирана фирма. Стриктно следим за чистотата на водата и всички нейни показатели, коментира управителят на южната ивицата в Слънчев бряг Кирил Спасов.

„Тиражираните клевети петнят името на цялото българско крайбрежие и са удар срещу цялата ни туристическа индустрия", заявява той.

Преди дни беше забранено къпането на Офицерския плаж във Варна заради мръсна вода. Пробите на Регионалната здравна инспекция показват, че в морето там има завишено ниво на ентереококи и ешерихия коли. Морската вода край останалите плажове във Врана и региона е с нормални качества, посочват от здравната инспекция.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:15 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още