IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

За ново рибарско пристанище във Варна ще се търси еврофинансиране

Тече процедура по изясняване собствеността на терена

14:23 | 27.04.15 г.
За ново рибарско пристанище във Варна ще се търси еврофинансиране

За изграждането на ново рибарско пристанище във Варна ще се търси европейско финансиране. За да тръгне строителството обаче, е необходимо да се изясни собствеността на терена за него в района на кв. „Аспарухово”. Това каза пред агенция „Черно море“ Стефан Бакърджиев, началник на отдел ”Рибарство и контрол” – Варна към Изпълнителната агенция по рибарство и аквакултури (ИАРА).

От думите му става ясно, че изясняването на собствеността ще продължи през цялата година и едва след това ще може да се говори за изгражането на порта. 

Бакърджиев припомня, че с още една година се отлага регистрацията на рибарите с малки плавателни съдове като юридически лица и изискването да ползват касови апарати. „Това стана с приемането на  законопроект, който премина на първо и второ четене в парламента. Предвиждат се промени за отпадане на регистрацията на рибарски лодки под 10 м. Това ще облекчи както самите рибари, така и нашата администрация“, смята Стефан Бакърджиев.

Той отчита, че от началото на годината са издадени 322 разрешителни за стопански улов с рибарски съдове. Издадените разрешителни за улов на калкан тази година са 58 – колкото и миналата. 

„Работи се по нови промени в Закона за рибарството и аквакултурите, които ще бъдат приети през година. Те са насочени основно към подобряване на контрола в нашата дейност“, коментира експертът.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:56 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още