IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Местните власти ще вземат самостоятелно решения за инвестиционните проекти

Обединението на Министерството на инвестиционното планиране и Министерството на регионалното развитие ще приключи до началото на декември, обяви Лиляна Павлова

11:37 | 18.11.14 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Местните власти ще вземат самостоятелно решения за инвестиционните проекти

След закриването на Министерството на инвестиционното планиране (МИП) правомощията за вземане на решения за инвестиции в отделните региони ще бъдат върнати на местните власти.

Това стана ясно от думите на регионалния министър Лиляна Павлова по време на среща с Управителния съвет на Камарата на строителите, цитирана от пресцентъра на МРР.

Обединението на ведомството с Министерството на регионалното развитие ще приключи до 7 декември, уточни още министърът. За целта Министерският съвет и парламента трябва да преработят 67 закона. Нужни са промени и в още 100 наредби.

Павлова поиска съдействие от строителите за разработване на работещ Закон за обществените поръчки и въвеждане на типизираните договори, които ще премахнат субективни критерии. Именно тези критерии са причината за наказания, които България търпи в момента по проекти, финансирани с европейски средства.

От строителния бранш пък поискаха по-бързо възстановяване на ДДС и възстановяване на плащанията по ОП "Околна среда". 

Павлова коментира, че до края на годината ще има максимална мобилизация за сертифицирането на извършените дейности по оперативните програми. „Колкото по-бързо се сергифицират като извършена работа, толкова по-бързо ще можем да платим и да усвоим повече средства от европейската солидарност“, коментира тя.

По ОП „Регионално развитие“ не е плащано по проекти в последните четири месеца, посочи още регионалният министър. В риск от загуба на средства към края на 2014 година са 106 млн. евро. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:43 | 30.08.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още