IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Акциите на Wal-Mart се сринаха с почти 10% на борсите в САЩ

Акциите поевтиняха, след като компанията заяви, че печалбата ѝ вероятно ще се понижи през следващата фискална година

21:52 | 14.10.15 г.
<p>
	<em>Снимка: архив Ройтерс</em></p>

Снимка: архив Ройтерс

Най-голямата верига универсални магазини Wal-Mart Stores Inc. претърпя най-лошия срив на цената на акциите си от 15 години насам, след като обяви, че печалбата ѝ вероятно ще се понижи през следващата фискална година, съобщава Bloomberg.

Печалбата ще намалее с между 6% и 12% за фискалната 2017 г., която приключва през януари същата година, заяви базираната в Бентънвил, Арканзас, компания в сряда. Оценките на анализаторите бяха за ръст от средно 4%, сочат данни на Bloomberg.

Wal-Mart влага средства в работната си сила и електронната си търговия, опитвайки се да се пребори със застоя в растежа на продажбите – инвестиции, които ще продължат и през фискалната 2017 г. Компанията повиши заплащането на служителите си до 9 долара на час през април и планира да увеличи часовата ставка до поне 10 долара през следващата година. Тези усилия, заедно с разширената програма за обучение, увеличава разходите с 1 млрд. долара през тази година и с 1,5 млрд. долара през следващата.

Веригата от магазини за търговия на дребно заяви, че бордът ѝ е дал разрешение за изкупуване на акции на стойност 20 млрд. долара, въпреки че това не спечели особено благоразположението на инвеститорите. Компанията активно преразглежда портфолиото си, за да намери начини да оптимизира бизнеса си, заяви главният изпълнителен директор Дъг МакМилън.

Цената на акциите на Wal-Mart се срина с 9,9% до 60,12 долара на борсата в Ню Йорк, което е най-големият им спад от февруари 2000 г. От началото на годината акциите вече отчитат понижение от 22%.

Wal-Mart, най-голямата верига магазини в света, се опитва да спечели обратно клиенти, разширявайки онлайн услугата си за доставка на хранителни продукти и отваряйки по-голям брой от по-малките си магазини, наречени Neighborhood Markets. Компанията вложи и 1 млрд. долара, за да подобри уебсайта си и да отвори нови центрове за разпространение, опитвайки се да ускори доставките на онлайн поръчки. Инвеститорите обаче са скептични, че промените ще доведат отново до растеж.

Компанията вече намали прогнозите си за печалба за тази година. Wal-Mart заяви през август, че очаква печалба между 4,40 и 4,70 долара на акция, което е по-малко от предишните прогнози за 5,05 долара на акция.

Освен това Wal-Mart представи печалба за второто тримесечие под оценката на анализаторите. Печалбата възлиза на 1,08 долара на акция за периода без единичните ефекти, заяви компанията през август. Анализаторите очакваха печалба от 1,12 долара на акция, сочат данни на Bloomberg. Следващият отчет на компанията би трябвало да излезе на 17 ноември.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:09 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още