IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Бизнес инвестициите във Великобритания стагнират през второто тримесечие

Икономическият ръст остава без ревизии, показва второто четене на данните

12:43 | 24.08.17 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Британската икономика расте с 0,3% на тримесечна база през периода април-юни тази година, потвърди второто четене на данните за БВП. Стойността отговаря на очакванията, а през предходното тримесечие повишението беше 0,2 на сто.

Ръстът на годишна база също остава без ревизии на ниво 1,7 на сто.

Бизнес инвестициите обаче стагнират и това би създало проблеми, когато страната договаря условията за излизането си от Европейския съюз, коментира Investing.com. При първото четене беше съобщено за 0,6% ръст, а очакванията сега бяха той да бъде ревизиран до 0,4 на сто. 

Износът расте с 0,7 на сто, което е под очакванията за 1-процентов ръст, а вносът се повишава също с 0,7% спрямо очаквания от 0,4%.

Икономиката на Обединеното кралство се забави рязко тази година, тъй като ускорената инфлация затяга хватката около доходите на домакинствата и свива потреблението им, коментира Bloomberg. Потребителското и бизнес доверието се влошава на фона на бавния напредък в преговорите за Breixt и липсата на достатъчно яснота за вида сделка, която Лондон ще успее да договори с Брюксел.

Икономистите, анкетирани от Bloomberg, очакват експанзията в Обединеното кралство да се забави до 1,5% през тази година и 1,3 на сто през 2018 г. През 2016 г. ръстът беше 1,8%.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:07 | 07.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още