IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Бразилия повиши основната лихва до 14,25%

Мисията на централните банкери може да се усложни поради възможността кредитният рейтинг на страната да спадне до неинвестиционен статус

11:45 | 30.07.15 г. 6
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Сградата на Бразилската централна банка. <em>Снимка: архив, Ройтерс</em></p>

Сградата на Бразилската централна банка. Снимка: архив, Ройтерс

Бразилската централна банка повиши основния лихвен процент, но същевременно даде знак, че това ще е последно увеличение за настоящия цикъл на затягане на паричната политика, предава MarketWatch.

Както се очакваше от анализаторите, Бразилската централна банка увеличи основния си лихвен процент Selic от 13,75% до 14,25% за 16-ти пореден път от април 2013 г. насам. Това е един от най-високите базови лихвени проценти в света. Решението беше единодушно, въпреки че Тони Волпон, член на комисията, си направи отвод. 

Волпон се въздържа от гласуване, за да предотврати „евентуално накърняване на имиджа на централната банка“, след като миналата седмица заяви, че ще гласува в полза на увеличаване на лихвения процент. Неговото изказване беше критикувано от сенатори, които заявиха, че централните банкери не бива да дават сигнали за това как ще гласуват.

Централната банка заяви, че е нужно Selic да остане на същото ниво „за достатъчно продължителен период …, за да може инфлацията да се доближи до целта за края на 2016 г.“

Инфлацията за последните 12 месеца наскоро удари 9,3%. Прогнозата е в края на годината тя да е 9,2%, сочи последното ежеседмично проучване сред икономисти, провеждано от централната банка. Това е два пъти повече от официалната цел от 4,5% и е сериозно повишение спрямо нивото ѝ от 6,5% от април 2013 г., когато банката започна да повишава лихвените проценти. Прогнозата от проучването на институцията е в края на декември 2016 г. тя да бъде 5,4%.

„Централната банка е фокусирана върху очакванията за 2016 г.“, заяви Игнасио Креспо, икономист в Guide Investimentos. „Банкерите смятат, че 14,25% са достатъчни, за да придвижат очакванията (за инфлацията – бел. ред.) до целта“, допълни той.

Мисията на централните банкери може да се усложни поради възможността кредитният рейтинг на най-голямата икономика в Латинска Америка да спадне до неинвестиционен статус. Припомняме, че рейтинговата агенция Standard & Poor’s понижи прогнозата за кредитния рейтинг на Бразилия на негативна. В момента той е на ниво BBB- и следващо понижаване ще го изведе от инвестиционния клас, а това може да повиши разходите по емитиране на нов дълг.

Бразилската централна банка остава фокусирана върху поставянето на инфлацията под контрол, въпреки че икономиката на страната е в лошо състояние, смята Кристиано Оливеира, икономист в Banco Fibra.

Брутният вътрешен продукт на Бразилия се задържа на едно и също ниво през миналата година, но очакванията за тази са да се свие с 2%. 

Бразилия преминава през промени в икономическата политика, целящи стабилизиране на нивото на публичния дълг и подпомагане на икономическия растеж, заявяват официалните власти. Мерките включват по-високи данъци и повишаване на цените, контролирани от държавата. Съчетани с повишаването на лихвените проценти, те са в ущърб на растежа, пише още MarketWatch.

През последните няколко години Бразилия използва парите на данъкоплатците, за да раздвижва икономиката. Държавният дълг е нараснал до 62,5% от БВП през май от нивото му от 55,9%, когато Дилма Русеф пое властта.

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:16 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

6
rate up comment 1 rate down comment 1
rainmaker
преди 8 години
казваш покачването на лихвите предизвиква инфлация. ти направo измисли нова икономика.че и доста плюсове са ти сложили. и това е в икoномически саит...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 5 rate down comment 2
Натрий
преди 8 години
То е близко до ума, че като качваш лихвата се качва и инфлацията. Нали от някъде трябва да се вземат тези пари за лихви.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 4 rate down comment 8
MZ/X
преди 8 години
Да съм твърдял обратното? Единствено коментирах, че до преди няколко години икономиките на BRICS бяха моторите на растежа на световната икономика, а сега една по една и те почнаха да имат много сериозни проблеми!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 9 rate down comment 6
mick
преди 8 години
Те пък развитите икономики пък са много добре.. Добре, че печатниците работят на пълни обороти. Само дето едни балони са се заформили... и ако се спукат... 2008ма ще ни се вижда като леко препъване.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 8 rate down comment 4
многодобре
преди 8 години
...по-добре се запишете към някоя политическа партия,защото коментарите са ви точно такива!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 6 rate down comment 7
MZ/X
преди 8 години
Икономиките на BRICS от година на година стават все по зле...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още