IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Британската икономика с най-лошо представяне от една година насам

БВП на Обединеното кралство расте с едва 0,3% през първото тримесечие

15:56 | 28.04.17 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Икономиката на Великобритания отчита най-слабото си представяне от една година насам, след като огромният сектор на услугите започва да понася част от последиците от референдума за Brexit, съобщава Bloomberg.

Освен пред ускорена инфлация домакинствата са изправени пред пореден период на несигурност, тъй като на 8 юни се провеждат предсрочни парламентарни избори.

Икономическият ръст в Обединеното кралство се забавя от 0,7% през последното тримесечие на миналата година до 0,3% на тримесечна база през периода януари-март 2017 г. Според икономистите, анкетирани от Bloomberg, експанзията няма да се ускори до края на тази година.


source: tradingeconomics.com

„Пукнатините в британската икономика започват да се показват“, казва Скот Корфи, директор на Центъра за икономика и бизнес проучвания. „Тереза Мей добре насрочи изборите от икономическа гледна точка. Има голям шанс след това нещата да се влошат“, посочва той. От референдума насам британската икономика се представя по-добре от очакваното и на изборите на 8 юни Мей се надява да увеличи мнозинството на торите в парламента.

Голяма част от забавянето на ръста се дължи на това, че потребителите свиват разходите си заради високата инфлация, до която доведе обезценяването на валутата. 

Експертите, анкетирани от Bloomberg, очакват ръстът да се запази на ниво 0,3% през второто тримесечие, след което да се забави до 0,2% през третото и четвъртото.

Въпросът за Джеръми Корбин, лидер на лейбъристите, както и за другите опозиционни партии, е дали ще успеят да извлекат полза от сигналите за икономическа слабост за сметка на Тереза Мей.

„Засега икономиката не беше голяма тема“, казва Андрю Гудуин, икономист в Oxford Economics в Лондон. „Това ще е стимул за лейбъристите да повдигнат тази тема, но дали ще успеят да насочат реториката към икономиката, е друг въпрос“, допълва той.

През първото тримесечие на тази година в сектора на услугите търговците на дребно, хотелите и ресторантите заедно отчитат понижение от 0,5 на сто.

Индустриалното производство нараства с 0,3%, а износът подкрепя промишлеността, която увеличава обема на продукцията си с 0,5%. При строителството ръстът е едва 0,2%.

Предварителните данни за БВП се основават на 44% от информацията, която в крайна сметка ще бъде налична. Редица доклади за март подсказват, че икономиката е изгубила инерция в края на тримесечието.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:55 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още