IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Бундесбанк: Германската икономика може да нарасне по-бързо от очакваното

Причините са изключително силните индустриално производство, износ и потребление

16:56 | 21.08.17 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Германската икономика може да нарасне по-бързо тази година, отколкото се очакваше по-рано заради изключително силните индустриално производство, износ и потребление, прогнозира германската централна банка Бундесбанк (Bundesbank) в месечния си доклад, цитиран от Ройтрес.

Солидните продажби повишават използвания капацитет в промишлеността, което от своя страна насърчава ръста на бизнес инвестициите в най-голямата европейска икономика.

През второто тримесечие ръстът на БВП в Германия се ускори до най-бързото си темпо от над две години – 2,1%.

Експанзията в еврозоната продължава вече 17-о поредно тримесечие, а Германия е двигателят на ръста. Това позволява на Европейската централна банка (ЕЦБ) най-малкото да обсъжда свиването на безпрецедентната си програма за стимули. 

„Изключително позитивните корпоративни и потребителски индикатори, както и солидните индустриални поръчки предполагат, че германската икономика ще продължи да набира инерция и в текущото тримесечие“, пише в доклада на Бундесбанк. „Германската икономика може да нарасне дори още по-бързо тази година от прогнозите от юни“, се казва още в текста.

Тогава банката прогнозира, че през 2017 г. БВП на федералната република ще се повиши с 1,9%.

Изборите са след месец и германската икономика се наслаждава на най-добрия си период от кризата насам. Това може увеличи подкрепата за канцлера Ангела Меркел, която и без това се радва на стабилна преднина в социологическите проучвания и по всяка вероятност ще управлява четвърти мандат.

В страната, обсебена от идеята за балансиран бюджет и понижаване на дълга, Бундесбанк прогнозира бюджетен излишък и тази година, както и допълнителни излишъци през идните години без промяна в политиката.

Според централната банка дори и т.нар. Дизелгейт и предложенията за забрана на старите дизелови автомобили засега нямат голямо влияние върху перспективите пред промишлеността. Според финансовото министерство проблемът представлява риск в средносрочен план.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:30 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още