IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Bundesbank предвижда силно второ тримесечие за германската икономика

Германската промишленост вероятно ще спечели от силното търсене в страната и чужбина през периода април-юни

14:17 | 23.05.17 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Германската икономика вероятно ще нарасне през второто тримесечие след силното начало на годината, посочва централната банка Bundesbank (Бундесбанк) в месечен доклад публикуван вчера, предаде DPA, цитирана от БТА.

Корпоративните инвестиции, увеличаващият се износ и високите потребителски разходи помогнаха на германската икономика да приключи първите три месеца на текущата година с растеж от 0,6 на сто на тримесечна основа, според предварителни оценки на статистическата служба на страната. 

През последното тримесечие на миналата година растежът бе 0,4 на сто.

Според прогнозите на Bundesbank германската промишленост вероятно ще спечели от силното търсене в страната и чужбина през периода април-юни, което отчасти се дължи на доверието в промишленото производство.

Междувременно проучване на мюнхенския институт Ifo сочи, че доверието в германската икономика се е повишило през април.

Положително въздействие ще окаже също от частното потребление, очаква Bundesbank. Потребителите в Германия са склонни да правят покупки благодарение на благоприятната ситуация на пазара на труда, който е в изключително добро състояние. Строителният сектор вероятно ще продължи да процъфтява, а секторът на услугите - на нараства, допълва централната банка.  

По-рано стана ясно, че износът и инвестициите са подкрепили ръста на германската икономика в рамките на 0,6% на тримесечна база през първите три месеца на годината. На годишна база ръстът е от 2,9 на сто. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:30 | 26.08.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още