IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Евростат потвърди ръста от 0,4% на икономиката в еврозоната в края на 2016 г.

Разходите на домакинствата добавят 0,2 процентни пункта към ръста, а правителствените разходи и инвестициите – по 0,1 процентен пункт

13:37 | 07.03.17 г. 2
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Евростат потвърди ръстa на брутния вътрешен продукт (БВП) в еврозоната в рамките на 0,4% през последното тримесечие на 2016 г. Икономиката във валутния съюз е била задвижвана от вътрешните разходи, а тежест в низходяща посока е оказвала търговията, сочи второто четене на данните, цитирано от Bloomberg.

Разходите на домакинствата добавят 0,2 процентни пункта към ръста, а правителствените разходи и инвестициите – по 0,1 процентен пункт.

Макроикономическите данни през последно време подчертаха силата на възстановяването във валутния съюз. Индексът Sentix, който измерва инвеститорското доверие, се повиши от 17,4 пункта през февруари до 20,7 пункта в началото на март. Това беше най-високата стойност от август 2007 г. и надвиши очакванията в проучването на Bloomberg.

Освен това инфлацията в еврозоната достигна целевото ниво от 2% и това оказва натиск над Европейската централна банка да прояви готовност да сложи край на безпрецедентната програма за стимули.

Президентът на институцията Марио Драги засега отхвърля тези призиви с аргумента, че ръстът в цените се дължи предимно на по-скъпия петрол. Тази седмица регулаторът ще публикува подновените си макроикономически прогнози. В четвъртък ЕЦБ има заседание за паричната политика.  

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.

Последна актуализация: 05:07 | 26.08.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 2 rate down comment 2
Vesko94
преди 7 години
0,4% е растежът за последното тримесечие на 2016, спрямо предходните три месеца. На годишна база покачването е с 1,7%. Разбира се с любезното съдействие на ЕЦБ и евтините парички. Реалната икономика на ЕЗ по-скоро изостава.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още