IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Еврозоната се готви за стабилен растеж

Общият индекс на мениджърите по поръчките (PMI) на Markit в производството и услугите неочаквано се повишава до 54,3 пункта през декември

14:58 | 06.01.16 г. 3
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Еврозоната навлиза в година с потенциален стабилен икономически ръст, през която компаниите може да увеличат капацитета си, за да отговорят на растящото търсене, прогнозира частната изследователска компания Markit Economics, цитирана от Bloomberg. 

Общият индекс на мениджърите по поръчките (PMI) в производството и услугите неочаквано се повишава до 54,3 пункта през декември от 54,2 предходния месец. При предварителната оценка от 16 декември беше регистриран спад до 54 пункта. Основавайки се на тези данни, лондонската компания очаква ръстът през четвъртото тримесечие на 2015 г. да е най-високият от над четири години.

„Икономиката на еврозоната започва 2016 г. добре позиционирана, за да се наслади на година на стабилна експанзия“, казва Крис Уилямсън, главен икономист в Markit. “Окуражаващо е да се види, че фирмите наемат персонал, което е сигнал, че те се подготвят за по-силно търсене през идните години, като увеличават капацитета”, допълва той.

Данните показват, че през декември назначенията в Германия, Италия, Испания и Ирландия остават непроменени през декември след три месеца на съкращения.

Мнозина икономисти очакват БВП да нарасне с 0,4% през третото тримесечие. Евростат ще публикува официалните данни на 12 февруари.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:16 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

3
rate up comment 5 rate down comment 1
studioaa
преди 8 години
Добре, че мечтите за растеж на еврозоната са безплатни, защото иначе ЕЦБ нямаше да може да напечата толкова пари, за да може еврозоната да си плати борчовете.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 6 rate down comment 2
Jorkata
преди 8 години
Единственият растеж в Европа ще е броя на бежанците и мизериите, които те ще извършат.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 0 rate down comment 5
Атанасио
преди 8 години
''за да отговорят на растящото търсене'' ?! Крайното търсене се стимулира по два начина 1) кредитиране 2) разпределение - уевличаването на мин.заплата също е вид разпределение но основното е забрана на офшорки и т.н. регулации и ''данък Тобин'' ,и данък лукс защото откраднаха парите чрез различни ''методи'' - https://***.facebook.com/atanas.shalapatov/posts/1442612112683685Относно намесата на държава за увеличаване на крайното търсене от което следва растеж на БВП Проф.д-р Ангелов в BOOM & BUST (2 и 3 част) - https://***.youtube.com/watch?v=fw9lh1idQKc добре обяснява за държ.намеса(доказано научно) - http://solidbul.eu/?p=3421 за да се намалят ''бизнес кризите'' на капитализма и т.н. Основното е забрана на офшорки т.н. регулации в цел 6% бюдж.излишъци които се инвестират в - https://***.facebook.com/atanas.shalapatov/posts/1436573383287558за да се избегне петролната катастрофа и глобалното затопляне ,и за да има растеж - http://***.greentech.bg/archives/55447
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още