IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Франция избегна дефлацията през май

Потребителските цени отчитат нулев ръст на годишна база, след като от февруари записваха спадове

11:26 | 15.06.16 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Франция изплува от дефлацията през май, като индексът на потребителските цени за пръв път от февруари не записва понижение, а вместо това остава на нулево ниво на годишна база, сочи финалното четене на статистическите данни.

През април цените записаха спад от 0,2% на годината, а предварителните данни за май показаха понижение от 0,1 на сто.

На месечна база индексът на потребителските цени във Франция се повишава с 0,4% през май, след като нарасна с 0,1% през април. На сезонно изгладена база той се увеличава също с 0,4%.

"Покачването на потребителските цени през май се дължи главно на ръст в цените на храните и на петролните продукти, които растат трети пореден месец. Увеличението в цените на другите стоки и услуги е умерено", посочват от статистическата служба във Франция.

 


source: tradingeconomics.com

В петия месец от годината цените на хранителните продукти нарастват с 1% на годишна база, след като останаха стабилни през април. Увеличението се дължи главно на сезонния скок в цените на пресните хранителни продукти, който е по-силно изразен през май тази година (7,5%) спрямо май 2015 г. (3,2%). 

Покачването в цените на плодовете (20,4%) е почти двойно по-голямо в сравнение с миналогодишното (10,5%). Поскъпването на преработените продукти възлиза на 0,2% шести пореден месец.

Цената на захарта намалява с 4,6% спрямо миналата година, тази на готовите ястия пада с 3,9%, докато при сушените плодове цената се покачва с 4,7%, а на зехтина расте с 4,1%.

В началото на месеца Централната банка на Франция намали прогнозата си за инфлацията и промени очакванията си за икономическия растеж през 2017 г.  Банката промени прогнозата си за хармонизирания индекс на потребителските цени на Франция до 0,2% през 2016 г. и 1,1% през 2017 г. от 1% и 1,5%, съответно, дадени през декември.

Инфлацията тази година ще бъде засегната от падането на петролните цени, ниските заплати и високата безработица. Тези фактори ще влияят по-малко върху цените следващата година, но настоящото покачване в стойността на еврото ще задържи цените на произвежданите стоки, посочват от регулатора.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:24 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още