IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Инвеститорското доверие в Германия нараства до 4-месечен връх

Стойността на индекса ZEW през последния месец от годината е 16,1 пункта

12:38 | 15.12.15 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Инвеститорското доверие в Германия нараства до четиримесечен връх през декември, сочи проучването на германския Център за икономически изследвания (ZEW).

Стойността на индекса през последния месец от годината е 16,1 пункта, а миналия месец беше 10,4. Така през декември се отчита втори пореден месец повишение.

Освен това резултатът надхвърля очакванията на анализаторите, които прогнозираха ръст до 15 пункта. Стойността през декември е най-висока от август, когато индексът на инвеститорското доверие възлизаше на 25 пункта. 

Всяка стойност над нулата говори за оптимизъм сред бизнеса.

Индексът на ZEW е водещ показател за състоянието на икономиката, като стойността му се изчислява на базата на проучване сред около 275 институционални инвеститори и анализатори за прогнозите им за идните шест месеца.

„Макар че големият приток на бежанци е голямо предизвикателство за властите и за гражданското общество в Германия, забавянето на икономическия ръст в развиващите се пазари оказва натиск над германската експортна индустрия“, казва Клеменс Фюст, председател на института ZEW. “Като цяло обаче расте увереността, че германската икономика е достатъчно стабилна, за да се изправи срещу тези предизвика следващата година”, допълва той.

Оценката за актуалната ситуация в Германия остава непроменена, като съответният измерител се повишава с 0,6% до 55 пункта.

Индексът на ZEW за перспективите пред еврозоната също се подобрява и нараства с 5,6 пункта до 33,9 пункта. По отношение на актуалната ситуация във валутния съюз също има повишение от 0,4 пункта през декември до -9,6 пункта.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:19 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още