IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Китай сви основната лихва до 5,35%

Понижението на лихвата е отговор на основните тенденции в икономическия растеж, цените и заетостта, посочи централната банка

17:35 | 28.02.15 г.
<p>
	Сградата на Китайската централна банка в Пекин. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Сградата на Китайската централна банка в Пекин. Снимка: Ройтерс

Китайската централна банка заяви в събота, че ще понижи основната си лихва с 25 базисни пункта до 5,35% в очакван от мнозина ход на фона на продължаващото забавяне на втората най-голяма икономика, пише CNBC.

Институцията обяви освен това, че ще свие ставката по депозитните спестявания също с 25 базисни пункта до 2,5%. Пониженията влизат в сила от 1 март.

"Целта на свиването на лихвата е да се поддържат нивата на реалния лихвен процент, подходящи за основните тенденции в икономическия растеж, цените и заетостта", изтъкна в отделно изявление на своя уебсайт Китайската централна банка. "Това не означава промяна в посоката на паричната политика", добави тя.

По-рано през февруари централните банкери намалиха съотношението на задължителните резерви на банките с 50 базисни пункта до 19,5%. Ходът бе първата подобна мярка от май 2012 г. насам.

Последните ходове на Китайската централна банка са вследствие на намаляването на едногодишната лихвена ставка по кредитирането през ноември. Според повечето анализатори подобни действия са мотивирани от мекия курс на паричната политика на централната банка, който цели стимулиране на растежа.

Данните, публикувани през миналия месец, показаха, че икономиката на Китай е нараснала с най-бавния си темп в последните 24 години през 2014 г. Брутният вътрешен продукт (БВП) се покачи със 7,4% спрямо 7,7% през 2013 г. Целта на правителството пък бе за равнище от около 7,5%.

Забавянето дойде в момент, когато новото ръководство на страната засилва регулациите, ограничава "прегряването" на кредитния пазар и поема към курс на стимулиране на вътрешното потребление, а не на експорта.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:39 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още