IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Молбите за помощи при безработица в САЩ паднаха до близо 42-годишно дъно

Броят на молбите записва 31-ва поредна седмица под прага от 300 хил., което обикновено се свързва с укрепване на трудовия пазар

17:30 | 08.10.15 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив, Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив, Ройтерс

Броят на новите молби за помощи при безработица, които са подали американците през миналата седмица, е спаднал повече от очакваното, за да достигне почти най-ниското ниво от 42 години насам, подчертавайки продължаващото укрепване на пазара на труда въпреки забавянето в назначаването на нови служители.

Данните, публикувани в четвъртък, дават по-оптимистичен поглед върху здравето на пазара на труда, след като докладът за заетостта за миналия месец подхрани съмненията, че Федералният резерв на САЩ (ФЕД) ще повиши основния лихвен процент до края на годината.

Първичните искове за обезщетение за безработица са спаднали с 13 хил. до сезонно изгладените 263 хил. през изминалата седмица, показват данните от американското министерство по труда, цитирани от CNBC. Икономисти, анкетирани от Ройтерс, предвиждаха спадът за миналата седмица да е по-слаб  и броят им да достигне до 274 хил.

Това е най-ниското отбелязано ниво от средата на юли, когато броят на молбите достигна до най-ниските си стойности от 1973 г. насам. Достигането на такова историческо дъно е забележително, като се има предвид фактът, че работната сила на САЩ е нараснала значително от 1970 г. насам.

Освен това с този резултат броят на молбите за безработица записва 31-ва поредна седмица под прага от 300 хил., което обикновено се свързва със засилване на пазара на труда. От министерството на труда на САЩ заявяват, че няма някакви по-специални фактори, които да са повлияли върху броя, регистриран миналата седмица. В същото време броят на молбите за предходната седмица беше ревизиран надолу с 1 000.

Средният брой на подадените искове за последните четири седмици, който се счита за по-добър измерител на пазара на труда, спадна с 3 хил. до 267,5 хил. 

Изглежда, че бизнесът няма причини да освобождава работниците, но и не намира за нужно да назначава нови. Работодателите в САЩ са добавили само 142 хил. нови работни места през септември и 136 хил. през август, което е далеч под средните стойности от 200 хил. нови работни места, които се откриваха всеки месец в предишните периоди.
Забавянето в новоназначените служители подхрани очакванията, че ФЕД ще изчака до началото на следващата година, за да повиши основните лихвени проценти за пръв път от десетилетие.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:32 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още